NEDERLAND - In deze blog leggen we je uit hoe je een bijl met olie onderhoud. Het belangrijk om de bijl eerst af te werken, zodat deze beschermd is tegen vocht en het hout stevig blijft. Het afwerken van de bijl zorgt er ook voor dat deze glad aanvoelt en er goed uitziet.
Om de bijl goed te oliën, moet je eerst alle vernis, sap of vuil eraf schrapen en het gladschuren met schuurpapier van 120 en 240 korrelgrootte. Vervolgens kun je een hardende olie, zoals gekookte lijnzaadolie, aanbrengen en dit een week lang één keer per dag doen. Tussen de lagen door kun je lichtjes schuren. Door deze oliebehandeling krijgt de bijl een gladde en beschermende laag.
Benodigdheden120 & 240 Grit Schuurpapier (van Marinediscounter)
Pluisvrije doek (van Marinediscounter)
Gekookte lijnolie (van Marinediscounter)
Schuren
Fase 1 in het bijl onderhoud is het schuren. Gebruik het schuurpapier van 120 grit om ruwe korrels, bobbels en deuken glad te maken. Ga daarna over de handgreep met 240 grit om het een zijdezacht gevoel te geven. Meestal schuur ik de hele handgreep met 240 grit, maar het is iets om over na te denken. Veeg het stof dat achterblijft na het schuren af met een droge doek, of veeg het gewoon snel af met je hand en je bent klaar om te gaan.
Oliën
Dan gaan we naar de volgende fase van het bijl onderhoud. Giet een kleine hoeveelheid olie op een pluisvrije doek, of rechtstreeks op de handgreep. Veeg vervolgens een gelijkmatige laag over de hele handgreep. Het moet vochtig aanvoelen, maar niet druppelen. Laat de olie 5 tot 20 minuten inwerken en doordringen voordat je overtollige olie wegwrijft met een droog deel van de doek. Om de beste resultaten te krijgen: Sla het wegvegen van het overtollige olie niet over. Gekookte lijnolie droogt snel en kan een plakkerige textuur krijgen als het te dik blijft zitten. Zorg ervoor dat je doek pluisvrij is. Elk pluisje of vezeltje kan zich vastzetten op de kleinste korrel en vastgeplakt worden door de olie. Ik raad aan om handschoenen te dragen, omdat gekookte lijnolie chemische / metalen droogmiddelen bevat. Smeer ook de bijlkop in – gekookte lijnolie is eigenlijk een geweldige roestbeschermer. Het hardt uit en vormt een veel sterkere barrière dan typische oliën zoals WD-40.
Nabewerking
Nadat de eerste laag is aangebracht, laat je de bijl minstens 8 uur drogen, maar 12-24 uur is nog beter. Als je de bijl in de zon laat liggen of in de buurt van een warmtebron zet (zoals een houtkachel), zal de olie er beter intrekken en sneller drogen. Hoewel 8 uur "acceptabel" is, probeer niet om meer dan twee keer per 24 uur te oliën. Dit verstoort de droogtijden van toekomstige lagen. Drie lagen zijn voldoende, maar voor de beste resultaten wil je 5-7 keer aanbrengen, waarbij je elke keer stappen 2 en 3 herhaalt. Hoe meer lagen, hoe beter het eruit zal zien, aanvoelen en beschermen.
Om de bijl goed te oliën, moet je dus eerst de bijl glad schuren met schuurpapier van 120 en 240 korrelgrootte. Vervolgens kun je een hardende olie, zoals gekookte lijnzaadolie, aanbrengen en dit een week lang één keer per dag doen. Tussen de lagen door kun je lichtjes schuren. Door deze oliebehandeling krijgt de bijl een gladde en beschermende laag. Na het aanbrengen van de eerste laag olie moet de bijl minstens 8 uur drogen. Het is belangrijk om niet meer dan twee keer per 24 uur te oliën en om de overtollige olie af te vegen. Het is ook aan te raden om handschoenen te dragen tijdens het oliën. Voor de beste resultaten is het aanbevolen om 5-7 lagen olie aan te brengen en tussen elke laag licht te schuren.