DRIEBERGEN - In een witwasonderzoek naar criminele geldstromen heeft de Dienst Landelijke Recherche vanmorgen op meerdere locaties in Nederland doorzoekingen uitgevoerd. In 8 woningen en 2 bedrijfslocaties verspreid over Nederland is gelijktijdig naar administratie en gegevensdragers gezocht. Er is beslag gelegd op twee vuurwapens, ongeveer 50.000 euro contant geld, administratie en digitale gegevensdragers.


Onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een FinEc team van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek richt zich op een vermoedelijke criminele geldstroom, waarbij onder anderen twee schroothandelaren betrokken zijn. In totaal wordt er over 3 jaar rond de 10 miljoen euro rondgepompt via bankrekeningen van zowel de schroothandelaren als de zogenaamde verkopers en kopers van metalen waarbij vermoedelijk valse facturen worden gebruikt om de geldstroom een ogenschijnlijke legale herkomst te geven.

Doorzoekingen
De doorzoekingen hebben plaatsgevonden in woningen in de gemeenten Den Bosch, Huizen, Steenwijkerland, Zandvoort, Maasdriel, Hoeksche Waard en Veere. De twee bedrijfspanden die de politie doorzocht, liggen in Rotterdam en Zwijndrecht.

De politie heeft beslag gelegd op twee vuurwapens, ongeveer 50.000 euro contant geld, administratie en digitale gegevensdragers.

FinEc-team
FinEc is gespecialiseerd in financieel rechercheren en richt zich op het aanpakken van de internationaal georganiseerde criminaliteit. Financieel rechercheren is een beproefde methodiek voor het blootleggen van netwerken, het identificeren van daders, het vaststellen van feiten en omstandigheden en het verzamelen van bewijs in strafrechtelijke onderzoeken.

Zonder geld als “smeerolie” kan de “engine of crime” niet draaien. Het blootleggen en aanpakken van illegale of ondergrondse geldstromen en het afpakken van uit misdaad afkomstig geld is van groot belang. Misdaad mag immers niet lonen.

Aanhoudingen in een later stadium van het onderzoek worden niet uitgesloten.