ZANDVOORT - In de nacht van 1 mei vorig jaar krijgt de meldkamer Noord-Holland een 112-telefoontje van een beveiliger. Die vertelt dat een man met hoge snelheid de parkeerplaats van een vakantiepark in Zandvoort verlaat, om de slagboom heen, in een zojuist gestolen bestelbus. Het half uur erna voltrekt zich een wilde achtervolging, waarbij meerdere politieauto’s betrokken zijn. De bestuurder van de gestolen bestelbus rijdt zeer gevaarlijk en veel te hard, en rijdt meerdere keren recht in op politievoertuigen. Het OM vindt poging tot zware mishandeling van vier politieagenten bewezen en eist twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf plus twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

Zeer gevaarlijk

De bestuurder vertoont in zijn vlucht zeer gevaarlijk rijgedrag: hij haalt gevaarlijke manoeuvres uit, negeert rood licht, rijdt een paal met verkeersborden uit de grond en sleept deze meters mee, rijdt veel te hard door woonwijken en over fietspaden, slingert over de weg en verliest daarbij meermaals de macht over het stuur. Zijn vluchtroute eindigt in het Amsterdamse bos, waar de gestolen bestelbus als gevolg van een lekke band tot stilstand komt. Dat is het moment dat de bestuurder, een 52-jarige man uit Haarlem, door de politie wordt aangehouden. Zijn rijbewijs blijkt ongeldig.

Ravage

Op de foto’s in het dossier is de ravage te zien die de verdachte heeft aangericht. Tijdens de achtervolging heeft hij er alles aan gedaan om te ontkomen aan de politie. De officier van justitie ter zitting: ‘’Verdachte probeert nietsontziend de politieauto’s met hoge snelheid van de weg te drukken of rijdt op ze in’’. Het rijgedrag van de man is op beelden van bodycams en dashcams van de betrokken agenten duidelijk zichtbaar. Ook hun verklaringen spreken boekdelen. De één spreekt van de heftigste achtervolging in twaalf jaar tijd. Een ander stond na afloop helemaal te trillen. Ze zijn geschokt door het feit dat de verdachte bewust politiemensen wat wilde aan doen. De risico’s die ze hebben moeten nemen om deze achtervolging levend te kunnen stoppen heeft grote impact op hen gehad. Eén agent heeft uiteindelijk mede door deze zaak, na 22,5 jaar, zijn werk als politieagent neergelegd.

Doodsangst

De agent die met zijn dienstauto op de Kruisweg in Hoofddorp stond geparkeerd heeft doodsangsten uitgestaan toen de verdachte op hem kwam inrijden: ‘’Ik zag dat het grijze busje recht op mij afkwam, ik zag dat de koplampen mijn kant uit draaiden. Ik was bang, kreeg het gevoel dat hij bewust op mij wilde rammen. Ik heb meteen mijn stuur naar rechts omgegooid en gaf gas, zodat hij mij niet kon raken”.
Twee andere agenten, die de verdachte achtervolgden in hun politieauto, zien dat de verdachte zo hard rijdt dat hij uit de bocht vliegt en de vluchtheuvel raakt. Als de agenten vervolgens op de busbaan naast hem rijden, geeft de verdachte abrupt een ruk aan zijn stuur waarbij hij de politieauto probeert te rammen. Doordat de agenten hard remmen wordt een aanrijding voorkomen. Nog geen kilometer verder trapt de verdachte, die dan 100 km/u rijdt, ineens vol op de rem. De agenten die achter hem rijden remmen op tijd. Uit onderzoeksgegevens blijkt dat er geen reden voor de verdachte was om daar zo hard te remmen. Voor het OM staat vast dat de verdachte bewust een aanrijding wilde creëren.
En ook een derde incident loopt maar net goed af. Een politieagent heeft zijn dienstauto op de rotonde ter hoogte van de Aalsmeerderbrug gepositioneerd, op zo’n manier dat hij kan aansluiten bij de achtervolging. Dan ziet hij de verdachte met zeer hoge snelheid naderen. Verdachte rijdt de rotonde in tegengestelde richting op, zonder vaart te minderen, recht op de politieagent af. Die stuurt zijn auto naar links, om te voorkomen dat de verdachte hem vol zou raken.

Strafeis

‘’Deze politiemensen probeerden met gevaar voor eigen lijf en leden de verdachte te stoppen en zo de veiligheid van andere weggebruikers te garanderen. De agenten zitten in een politiewagen in een uniform, maar komen ’s avonds ook thuis, gelukkig in dit geval, bij een partner, bij kinderen, bij vrienden of familie. Dat zijn geen robots, maar mensen die er staan - iedere dag weer - voor anderen: om ze te helpen in nood, om misdrijven op te lossen, om de verkeersveiligheid te waarborgen. Als je zo omgaat met agenten, dan is dat strafverzwarend’’, aldus de officier van justitie. Het OM vindt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot zware mishandeling van vier politieagenten, bedreiging, diefstal van een voertuig en weigeren mee te werken aan een bloedonderzoek. Het OM eist twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf plus twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Ook vindt het OM dat de door de slachtoffers gevraagde schadevergoeding van €500 per agent volledig moet worden toegekend.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 18 juli