NEDERLAND - Burgers die online aangifte willen doen, hebben sinds 1 april 2017 naast DigiD ook controle via sms nodig. Dat is binnen de overheid verplicht gesteld. Het aanvragen van sms-controle duurt maximaal vijf werkdagen.

Online aangifte doen kan al enige tijd voor diefstallen, vernielingen en internetoplichting. In 2016 is ingevoerd dat mensen eerst moesten inloggen met DigiD voor ze aangifte konden doen of een bericht van de politie in Mijn Politie konden lezen. Nu is ook de sms-controle verplicht gesteld.

Sms-controle aanvragen

Sms-controle is aan te vragen op de website van DigiD. Na de aanvraag kan het maximaal vijf dagen duren voor de aanvrager per post een activeringscode krijgt. Deze moet hij/zij invoeren op de website van DigiD. Vraagt iemand voor het eerst DigiD aan, dan kan de controle via sms simpel aangevinkt worden. Zo is alles in één keer geregeld.

Waarom is de controle via sms eigenlijk nodig?

Sms-controle is een extra beveiliging. Met DigiD zijn bijvoorbeeld uitkeringen of studieleningen aan te vragen. Vallen DigiD-gegevens in verkeerde handen, dan kan deze persoon toch niet inloggen. De sms-code komt namelijk bij de echte eigenaar binnen.

En als mensen geen mobiele telefoon hebben?

Ook als burgers geen mobiele telefoon hebben, kunnen ze gebruikmaken van de sms-functie. Zij krijgen dan een telefoontje op hun vaste lijn binnen. Als ze opnemen, horen ze een ingesproken code.