ZANDVOORT - Wekelijks controleert het team Verkeer van de politie in Noord Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden. Gedurende een week worden dagelijks op verschillende tijdstippen controles gehouden op snelheid, niet handsfree bellen, het dragen van veiligheidsgordels en valhelmen en verkeersgedrag. Deze week was een traject in Zandvoort aan de beurt, namelijk de Zeeweg, Boulevard Barnaart, Burgemeester van Alphenstraat , Van Lennepweg en de Zandvoortselaan

Dit traject is gekozen omdat hier veel verkeersongevallen plaatsvinden die vaak worden veroorzaakt door een te hoge snelheid. Met behulp van ‘floating car data’ kon de politie uitzoeken op welke momenten er te hard gereden wordt. De controlemomenten werden hierop aangepast. Floating Car data maakt gebruik van de GPS uit de routenavigatie. Op basis van de locatiebepaling uit de GPS kunnen trajectreistijden en trajectsnelheden worden bepaald.

Bekeuringen
Tijdens de afgelopen week zijn er vijfhonderdtachtig (580) bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de maximum snelheid. De controles zijn gedaan met de radaropstelling en met een uit de hand te bedienen laser waarbij de hoogst gemeten snelheid 159 km per uur was. Op de Zeeweg, waar deze snelheid werd gemeten, geldt een maximum snelheid van 80 km per uur. Dit was tijdens het mooie weer om 15.30 uur ’s middags. Van deze bestuurder is zijn rijbewijs ingevorderd.

Verder werd er bij bromfietscontroles geschreven voor het overschrijden van de constructiesnelheid en het rijden zonder rijbewijs. Ook werden er begrenzers in beslaggenomen. Het gaat hier om apparaten die worden ingeschakeld op het moment van een controle. De bromfietsmotor levert dan een stuk minder vermogen dan anders.

Tijdens de drukke dagen met het mooie weer werden er motorrijders bekeurd die over het fietspad langs de file naar het strand reden. Op dat moment was het op de fietspaden zelf al druk genoeg en leverden de motoren verkeersgevaarlijke situaties op.

Extra controles
Hoewel het project Hutspot volgende week weer naar een nieuwe verkeersgevaarlijke plaats trekt, zullen deze zomer op gezette tijden controles langs de stranden worden uitgevoerd. Hierbij wordt specifiek gelet op geluidsoverlast door motoren.