Op het festivalterrein aan de Kerkstraat in Waarland, waar donderdag een Amerikaanse Dag werd gehouden, zijn drie leden van de Hells Angels aangehouden vanwege mishandeling van zeven overige festivalgangers.

Volgens een getuige “hing er al een hele tijd iets in de lucht”. Om onduidelijke redenen escaleerde het op een gegeven moment. Diverse festivalgangers uit Waarland en omgeving zijn geschopt en geslagen waarbij een aantal knock-out is gegaan en tanden moeten missen. Sommigen konden worden behandeld in de EHBO-post die voor de gelegenheid was ingericht in het dorpshuis. Een aantal moest ook voor behandeling naar het ziekenhuis onder meer voor een gebroken neus en kaak. Leden van de Hells Angels beweren ook klappen te hebben gekregen. De verdachten komen uit IJmuiden en Zandvoort. De politie onderzoekt de toedracht van de mishandelingen.

Outlawbikers

De meeste leden van motorclubs zijn normaal geïntegreerd in de maatschappij. Enkelen, veelal leden van de zogenaamde 1% motorclubs, houden zich echter niet aan de wet en weigeren de regels die in Nederland gelden te accepteren. Deze zogenaamde ‘outlawbikers’ vertonen normoverschrijdend en crimineel gedrag. Uit onderzoek blijkt dat deze outlawbikers door hun groepsgedrag zo intimiderend werken dat hun slachtoffers vaak geen aangifte doen uit angst voor de gevolgen. De politie werkt samen met het Openbaar Ministerie en de gemeenten aan het aanpakken van deze groep. Die aanpak van de outlawbikers heeft een hoge prioriteit voor de politie en haar partners (OM, gemeenten etc.). Het is bekend dat individuele leden van dergelijke clubs betrokken zijn bij criminele en/of ondermijnende activiteiten.
Als sinds 2011 nemen politie en justitie dat uiterst serieus, daarin gesterkt door de minister van justitie.


2016099780