NEDERLAND - Da’s pech, fiets weg! Met 23 miljoen fietsen in Nederland verdwijnt er nog weleens een, vooral in grote steden. Dat betekent niet altijd diefstal: regelmatig worden fietsen door de gemeente verwijderd die te lang, gevaarlijk of op een verboden plek geparkeerd staan. De kosten voor het ophalen van zo’n fiets bij een gemeentedepot zijn gemiddeld 22,63 euro, maar lopen sterk uiteen, zo blijkt uit onderzoek van beslist.nl.


Maastricht vraagt hoogste vergoeding

Provinciale hoofdsteden, universiteitssteden en gemeenten met een officieel fietsdepot vragen niet allemaal dezelfde vergoeding. In Maastricht betaal je sinds dit jaar met 50 euro de absolute hoofdprijs voor het terugkrijgen van je eigen fiets. De drie gemeenten met het hoogste tarief zijn:

  • Maastricht: € 50,00

  • Arnhem: € 35,00

  • Emmen: € 30,00

In Enschede kost het je juist slechts 12,50 euro en in de gemeente Hoorn is het zelfs gratis.

Ook bewaartermijn varieert

Hoe snel je een bezoek moet brengen aan het gemeentedepot om je fiets op te halen, verschilt ook per gemeente. Zo hanteert Dordrecht een bewaartermijn van 2 weken. Ook in Delft en Den Haag moet je snel zijn: hier wordt een fiets 2 tot 6 weken in het depot gestald.

In de meeste steden staan fietsen 13 weken in de gemeentelijke stalling. Deventer hanteert in sommige gevallen de langste bewaartijd, want die kan oplopen van 2 tot 6 maanden.

Als je te laat bent, riskeer je afscheid te moeten nemen van je trouwe stalen ros, dat dan verkocht wordt of zijn einde vindt bij de sloop.