ZANDVOORT - Als je dan toch op tv naar een Formule 1 race moet kijken, dan kan je dat maar beter doen vanaf de startgrid op Circuit Zandvoort. Vijftig automobilisten waren de gelukkigen bij het door BOVAG georganiseerde evenement. En omdat de vraag zo groot was ging ook nog de tribune open, waardoor er ruim 1000 toeschouwers waren.

Ondanks dat Max Verstappen de race als zestiende moet starten, zit de sfeer er goed in. "Dit is toch fantastisch", vertelt een man uit Haarlem. "Dit mogen ze iedere week wel doen. Een andere vrouw hoefde ook niet heel ver te rijden. "Ik kom uit Zandvoort. Na al die jaren heb ik nu voor het eerst over het circuit mogen rijden."

Helemaal vooraan staan een vader en zijn zoon op 'pole position'. "Ik vind het echt heel leuk. Je kan het goed zien en je hoort het ook goed", vertelt de jongen.

De sfeer wordt nog beter als Max Verstappen de ene na de andere coureur inhaalt. Het duurt niet lang voordat hij is opgeklommen tot de vijfde plaats. Als hij Mercedes-rijder Bottas inhaalt, ligt hij vierde en vlak voor de finish passeert hij ook nog Raikkonen, waardoor hij op het podium belandt. Iedereen op en rond het circuit gaat volledig uit z'n dak. Mensen vallen elkaar in de armen en er wordt vuurwerk afgestoken.

Teleurstelling
Maar al snel slaat de vreugde om in ontsteltenis. Verstappen wordt bestraft voor zijn inhaalactie en moet genoegen nemen met een vierde plek. "Je hoopt dat het hem lukt, en dan doet hij het. Dan is het jammer dat dit gebeurt. Maar volgend jaar wordt hij wereldkampioen en dan staan we hier weer", zegt een van de fans stellig.