ZANDVOORT- ProRail legt een natuurbrug aan in de duinen bij Zandvoort, zodat dieren het spoor veilig kunnen oversteken.

In de week van 5 maart plaatst ProRail het brugdek over het spoor. Er kunnen geen treinen rijden op het traject Haarlem - Zandvoort van zondagavond 4 maart 21.30 uur tot en met donderdag 8 maart.

Geen treinen maar bussen tussen Haarlem en Zandvoort

Vanwege de werkzaamheden rijden er van zondagavond 4 maart, 21.30 uur tot en met donderdag 8 maart geen treinen maar bussen. Reizigers wordt geadviseerd hun reis van tevoren te plannen via de NS Reisplanner.

Verkeersdrukte

De zware en lange betonnen liggers voor de natuurbrug worden maandag 5 maart tussen 6:00 en 19:00 uur met vrachtwagens via de N200, Zeeweg/Boulevard Barnaart, Burgemeester van Alphenstraat, Linnaeusstraat en de Kamerlingh Onnestraat en de Wattstraat naar de bouwlocatie vervoerd. Dit kan verkeersdrukte in Zandvoort veroorzaken.

Natuurbrug in de zomer klaar

Na het plaatsen van de liggers begin maart volgt de afwerking van de natuurbrug. Daarna wordt het gebied ingericht. Dit bestaat uit het aanbrengen van grond, beplanting en hekwerk op de brug. Deze werkzaamheden zijn naar verwachting voor de zomervakantie van 2018 gereed.

7000 hectare duingebied

Natuurbrug Duinpoort is de laatste natuurbrug die in het Noord-Hollandse duingebied wordt aangelegd. De andere twee natuurbruggen zijn aangelegd over de Zeeweg in Zeepoort en de Zandvoortselaan in Zandpoort. Dankzij deze drie natuurbruggen ontstaat er één groot duingebied van meer dan 7000 hectare, waar dieren volop de ruimte hebben.

Natuurgebieden verbinden

ProRail heeft door het hele land al diverse ecoducten over het spoor aangelegd en er komen er nog meer. Zo leggen we in Noord-Brabant, midden in het gebied ‘Het Groene Woud’, ecoduct De Mortelen aan. Deze gaat over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven. Ook komt er een ecoduct bij Maanschoten, over de spoorlijn Amersfoort – Apeldoorn, voor een natuurverbinding in het bijna 100.000 ha groot natuurgebied de Veluwe. Bij Hilversum krijgt de Utrechtse Heuvelrug een grote faunapassage: De Groene Schakel. Dat past allemaal in het Meerjaren Programma Ontsnippering (MJPO), bedoeld om versnipperde natuurgebieden opnieuw te verbinden.