ZANDVOORT - Met de vonkenregen in Scheveningen nog vers in het geheugen zet de gemeente Zandvoort een streep door de jaarlijkse kerstbomenverbranding, die vanavond op het programma stond.

Dat meldt de brandweer Zandvoort op Facebook. "De weersomstandigheden zijn te slecht en dit zou voor een onveilige situatie kunnen zorgen", verklaren ze de afgelasting.

Aan de temperatuur en de neerslag ligt het niet. Naarmate de dag vordert, verdwijnt de buiigheid en neemt de kans op zon toe, meldt het KNMI.

Spelbreker is de wind, die langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard wordt. Daardoor bestaat het risico op vliegvuur, gloeiende as- en roetdeeltjes die door de lucht zweven en schade kunnen aanrichten als ze neerdalen.

Onder de mededeling wordt teleurgesteld en begripvol gereageerd. "Jammer, maar veiligheid voor alles. We wonen ten slotte niet in Scheveningen", schrijft een Zandvoortse. "Jammer, maar verstandig", reageert een ander.

Bomen inleveren
De Zandvoortse brandweer benadrukt dat de inzameling wel doorgaat. Afgedankte kerstbomen kunnen worden ingeleverd bij de gemeentewerf in Zandvoort-Noord. Wie dat te ver vindt, kan de boom ook langs de kant van de weg leggen.

Vanwege de verkeersveiligheid raadt de brandweer aan bomen zo neer te leggen dat ze niet de straat opwaaien.