ZANDVOORT - Het laatste urinoir in Zandvoort moet plaatsmaken voor een toilet voor mannen én vrouwen. De gemeente speelt hiermee in op de landelijke discussie rondom openbare toiletten: "Dit is niet meer dan logisch."

De badplaats heeft op vijf plaatsen al een openbare toiletmogelijkheid, maar wil het laatste urinoir dit jaar ook vervangen voor een toiletblok met gewone WC's. Hierdoor kan iedereen, man of vrouw, er gebruik van maken.

Wethouder Gert Toonen van Zandvoort volgt de landelijke discussie met belangstelling en verwondert zich over de ongelijkheid in Nederland. "Het is niet meer dan logisch dat openbare toiletten ‘genderneutraal’ zijn."

Niet iedereen enthousiast
Mieke Bastiaans woont pal naast de laatste plaskrul van Zandvoort. Zij vindt het goed dat de gemeente alle toiletten voor zowel mannen als vrouwen toegankelijk maakt. Toch maakt zij zich wel zorgen. De Zandvoortse heeft namelijk geregeld last van geluidsoverlast van uitgaanspubliek dat van het urinoir gebruikt maakt. "Ze blijven vaak rond het openbaar toilet hangen, schreeuwen en maken ook ontzettend veel troep", vertelt Mieke, die vanuit haar tuin op de groene urinoir uitkijkt.

Daarnaast is het volgens Mieke 's avonds een erg stil punt. Zij maakt zich zorgen om de vrouwen die hier straks gaan toiletteren. "Als mannen zien dat vrouwen daar naar binnen gaan, heb je toch kans dat je wordt aangerand of verkracht. Het geeft mij een heel onveilig gevoel."

Mieke heeft haar zorgen nog niet aan de gemeente Zandvoort duidelijk gemaakt. "Misschien dat ze het toilet in een iets drukkere straat kunnen zetten, zodat mensen te hulp kunnen schieten als het misgaat."