NEDERLAND - Steeds meer 17-jarigen volgen rijlessen en ze presteren bij het examen beter dan 18-jarigen. Dat blijkt uit cijfers van het CBR. Vorig jaar haalden 33.000 jongeren van 17 jaar hun rijbewijs in een keer.

Jongeren mogen sinds 2011 bij wijze van proef al op 16-jarige leeftijd theorie-examen doen en beginnen met rijlessen. Examen mogen ze vervolgens doen als ze 17 jaar zijn. Slagen ze, dan mogen ze de weg op mits er (tot ze 18 zijn) een volwassene naast zit. Sinds de start van de proef hebben al 240.000 jongeren vervroegd hun rijbewijs gehaald.

Doel van de proef van het CBR is het verbeteren van de verkeersveiligheid en dat is ook de uitkomst, zo blijkt ook uit een evaluatie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Volgens de stichting leren jonge bestuurders al veilig rijden voordat ze zelfstandig achter het stuur gaan zitten, meldt de NOS.

Ook minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ziet heil in het aanpassen van de leeftijdsgrens. Volgens haar gaan de jonge bestuurders door het experiment met meer ervaring de weg op. Daarom heeft ze vanmorgen aangekondigd dat het experiment definitief wordt. De wetgeving daarover wordt later deze week van kracht.