ZANDVOORT - Volgens de statistieken van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) kiezen ook dit jaar weer veel Nederlanders voor vakantie in eigen land. Als je aan vakantie denkt, denk je misschien aan een afgelegen, zonnige plek of een duik in de oceaan. Maar als je op zoek bent naar ontspanning is Nederland ook een mooi vakantieland. Zo zijn vakantieparken (zoals bijvoorbeeld Roompot Noord-Holland) erg populair en zoeken Nederlanders steeds vaker de campings op Texel op met mooi weer.


Waarom kiezen Nederlanders voor vakantie in eigen land?

Dat het binnenlandse toerisme groeit is natuurlijk erg fijn. Het is immers goed voor onze Nederlandse economie! Maar waarom kiezen Nederlanders eigenlijk steeds vaker voor een vakantie in eigen land? Een van de voornaamste redenen is de hoge inflatie. Hogere prijzen zorgen ervoor dat mensen eerder overwegen om in eigen land op vakantie te gaan ten opzichte van een reisje naar het buitenland. Daarnaast zijn er ook mensen die schrikken van de lange wachtrijen op Schiphol en de geschrapte vluchten van Transavia. Kortom, een vakantie in Nederland is voor veel mensen vaak laagdrempeliger en betrouwbaarder.

Ook veel Duitse en Belgische toeristen vinden Nederland

De statistieken van het NBTC laten ook zien dat buitenlandse toeristen een comeback maken naar Nederland. Als je bijvoorbeeld naar de Duitse toeristen kijkt, ligt dit aantal hoger dan voor de coronacrisis. Daarnaast nemen ook de Belgische toeristen die ons land bezoeken toe.

De algemeen directeur van NBTC verwacht dat de toerismesector in 2023 verder zal herstellen van de coronapandemie, misschien zelfs wel volledig. Dit blijven echter voorspellingen, het is namelijk niet helemaal voordelig voor onze economie dat Nederlanders massaal op vakantie gaan in eigen land. Als je het namelijk puur economisch bekijkt, heb je liever buitenlandse toeristen. Die kopen bijvoorbeeld Nederlandse souvenirs en gaan vaker uit eten. Nederlanders die op vakantie gaan in eigen land kopen vaak geen souvenirs (ze komen hier immers vandaan) en bezuinigen ook op uit eten gaan.

De populairste toeristische trekpleisters

Als het gaat om vakantiebestemmingen of dagjes uit in Nederland, staat Amsterdam natuurlijk bovenaan in de zoekresultaten. Maar ook andere plekken in Nederland winnen steeds meer terrein als het gaat om toerisme. Zo ziet Giethoorn jaarlijks een hoop Chinese toeristen en is Scheveningen een populaire vakantiebestemming onder de Duitsers. Daarnaast blijft de Veluwe natuurlijk ook een populaire trekpleister voor zowel binnen- als buitenlandse toeristen.

Ben jij ook van plan om dit jaar vakantie te vieren in eigen land? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van vakantieparken. Hier word je echt ontzorgd en kan je helemaal tot rust komen.