ZANDVOORT - 55% minder CO2-uitstoot, dat is de ambitie voor 2030. Dat betekent vaker met de fiets of het openbaar vervoer. Of overstappen op elektrisch rijden. De provincie Noord-Holland stimuleert elektrisch rijden omdat het stiller en schoner is. Als sponsor van de EV (Electric Verhicle) Experience op Circuit Zandvoort verloot de provincie gratis kaartjes onder inwoners van Noord-Holland. Bezoekers kunnen tijdens dit evenement (21-23 september) alles te weten komen over elektrisch rijden en verschillende proefritten maken.


De provincie geeft via social media (Facebook, Instagram en LinkedIn) 30 gratis toegangskaartjes weg voor de EV Experience. Op deze manier kunnen inwoners op het circuit diverse proefritten maken in elektrische auto's en ook e-bikes, scooters, motors en steps uitproberen. In de Noord-Hollandse provincie stand is Eterna te bewonderen. Deze 'auto van de toekomst', gemaakt door studenten van de TU Eindhoven, belooft dankzij een modulaire boven- en onderkant een leven lang mee te gaan. Ook kun je een interactieve game spelen en ontdekken hoe je slimmer en schoner van A naar B kunt reizen.

De EV Experience is niet alleen een leuk dagje uit, bezoekers worden ook bewust gemaakt van hun reisgedrag in de hoop dat steeds meer bezoekers de overstap maken naar schonere vervoersmiddelen. Elektrisch rijden past daar heel goed bij; is beter voor het milieu én voor de gezondheid.

Woon-werkverkeer verduurzamen

Ook werkgevers hebben een belangrijke rol bij het verduurzamen van mobiliteit. Zo kunnen zij hun eigen wagenpark verduurzamen maar gaan ook over regelingen en vergoedingen voor het woon-werkverkeer van medewerkers. De provincie stimuleert werkgevers in Noord-Holland om hun woon-werkverkeer efficiënter en duurzamer te maken, dat gebeurt met de zogenaamde 'Werkgeversaanpak'. In de regio's Alkmaar, West- Friesland en De Kop al van kracht. De provincie werkt hierin samen met Stichting Breikers, een onafhankelijke en niet-commerciële organisatie die werkgevers hierbij kosteloos en op maat helpt. Ook tijdens de EV Experience.

Slim, schoon en veilig reizen

De provincie stimuleert elektrisch rijden omdat het stiller is, de uitstoot reduceert en minder fossiele brandstoffen verbruikt. Noord-Holland doet nog meer: treft de voorzieningen voor laadpalen- en stations, maakt fietsen aantrekkelijker door te investeren in nieuwe fietspaden, fietsenstallingen en doorfietsroutes voor snelle elektrische fietsen. Zet data en slimme technieken in voor het verkeer. En de provincie heeft samen met Transdev de eerste uitstootvrij busconcessie ontwikkeld in de Gooi- en Vechtstreek. Met de tijd worden alle bussen op fossiele brandstoffen vervangen door elektrisch aangedreven bussen.

Meer informatie

Kijk op EV Experience voor meer informatie over het evenement.

Met vragen of klachten kunnen weggebruikers en inwoners contact opnemen met het servicepunt van de provincie via 0800-0200 600 (gratis) en mail: servicepunt@noord-holland.nl. Of kijk op www.noord-holland.nl/smartmobility.