ZANDVOORT - De gemeenteraad van Zandvoort stelt zelf een onderzoek in naar het ontslag van wethouder Michel Demmers. Daarbij kijkt de raad naar het hele hoofdpijndossier Watertoren van de afgelopen decennia. Dat kan zelfs uitlopen in het zwaarste middel: een raadsenquete.

Er is te weinig vertrouwen van de raad in een extern onderzoek dat burgemeester Niek Meijer al heeft ingesteld. Dit nadat bleek dat de wethouder van Gemeente Belangen Zandvoort ambtelijke mailtjes heeft doorgestuurd naar de eigenaar van de Watertoren in het kustdorp.

Lees ook: Zandvoortse wethouder moet weg wegens dubieue rol rondom Watertorenplein

Daarmee bevoordeelde Demmers volgens de rest van het college van B&W een van de partijen die de Watertoren wil herontwikkelen. Ook gaf de wethouder adviezen aan deze partij.

Zwaar onder druk gezet
De gemeenteraad heeft de indruk dat Demmers vervolgens zwaar onder druk is gezet zijn ontslag in te dienen. En dit terwijl de raadsleden gaan over het wegsturen van een wethouder. Het is de zoveelste wethouder die struikelt over de herontwikkeling van het beeldbepalende pand.

Lees ook: #HeteHangijzers: Welke toekomst wacht de watertoren van Zandvoort?

De opgestapte wethouder Demmers zegt zich niet te kunnen verantwoorden tegenover de Zandvoortse gemeenteraad en dat hij zwaar onder druk is gezet om op te stappen. Hij hield de raadsleden vanavond in de raadszaal voor dat hij weinig kan uitleggen omdat hij dan uit geheim verklaarde collegevergaderingen moet klappen. Hij vroeg de raad gisteravond 'zijn ontslag ongedaan te maken' en het vertrouwen in hem uit te spreken. Maar het college gaf keihard aan dat het Demmers niet meer terug wil hebben als wethouder.

Consequenties
Burgemeester Niek Meijer beweert dat er geen grote druk op Demmers is uitgeoefend om ontslag te nemen. "Ik werp verre van mij dat wij onredelijke druk hebben geoefend. Dat mag ook voor mij consequenties hebben als uit onderzoek blijkt dat dat anders is gegaan."

De partij van wethouder Demmers beraadt zich op haar positie binnen de coalitie. Wat dit voor gevolgen heeft, is nog onduidelijk.