NEDERLAND - Na een broeierig weekend met veel zon, komt Nederland de eerste dagen van de nieuwe week even onder een wolkendek te liggen, met daarbij kans op pittige (onweers)buien. Vanaf woensdag keert het zonnige weer echter terug met prima temperaturen van rond of net boven de 25 graden.


Zondag
in de ochtend schijnt de zon op veel plekken eerst nog flink. Er komt wel wat sluierbewolking voor, maar daar schijnt de zon aanvankelijk nog doorheen. In de middag is in het hele land meer bewolking aanwezig, waar de zon soms tussendoor komt. Het wordt ronduit heet met temperaturen die oplopen tot lokaal 32 graden in het oosten, 27-30 graden in het midden van het land en 19 tot 24 graden langs de kust en op de Waddeneilanden. Hierbij neemt ook de luchtvochtigheid nog eens toe, waardoor het zeer benauwd aanvoelt. De wind is zuidoostelijk en meest zwak tot matig van kracht. De kans op een regen- of onweersbui neemt toe. Morgenavond komt er nog altijd veel bewolking voor, mede hierdoor koelt het maar langzaam af. Halverwege de avond is het op veel plekken, vooral in het oosten en zuiden, nog steeds zomers warm met temperaturen boven 25 graden.

In de nacht naar maandag kunnen een aantal regen- en onweersbuien over het land trekken. Daarbij blijft het met minima tussen 16 en 20 graden en daarbij een hoge luchtvochtigheid ronduit broeierig. In de ochtend vooral in de noordoostelijke helft van het land nog een regen- of onweersbui voor. Verder klaart het juist vanuit het zuidwesten wat op en kan het zonnetje er af en toe bij komen. Met een zuidwestelijke wind wordt het iets minder heet: de maxima komen uit op 20-22 graden langs de kust, 24-26 graden in het midden van het land en 27-28 graden in het oosten en zuiden.

Op maandagavond en vooral de nacht naar dinsdag neemt de kans op een onweersbui weer toe, vooral in het zuiden van het land. Overdag komt vrij veel bewolking voor en neemt de kans op felle regen- en onweersbuien met daarbij ook kans op hagel en windstoten toe.

Op woensdag 21 juni, de officiële start van de zomer, blijft de kans op enkele regen- en onweersbuien bestaan, wel gaat de zon zich ook weer vaker laten zien. De temperaturen doen een klein stapje terug, maar in het binnenland blijft het op de meeste plekken zomers warm met temperaturen van meer dan 25 graden. De regionale hittegolf in het binnenland houdt op deze manier nog altijd stand. Dankzij een wat lagere luchtvochtigheid wordt het ook iets minder broeierig.

Vanaf donderdag lijkt het grotendeels droog te blijven met temperaturen die rond de 25 graden blijven bij een matige noordelijke wind.

Ook vrijdag en in het volgende weekend lijkt deze lijn door te zetten met prima zomerweer, genoeg zomeruren en een matige wind lijkt het dan ook uitstekend geschikt om bijvoorbeeld te gaan wandelen of fietsen.