ZANDVOORT - Dit jaar beleven we Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei vanuit huis. Hang de vlag uit, wees stil, zing mee, kijk tv en voer het gesprek over vrijheid. Wat is het programma in Zandvoort dit jaar?


Dodenherdenking: 2 minuten stilte en vlag halfstok

Om 20.00 uur staan we 2 minuten stil bij de oorlogsslachtoffers. We herdenken dan iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord, of is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester David Moolenburgh legt ter nagedachtenis, zonder publiek, middags een krans bij het Joods monument dat nu een eigen plek op de Algemene begraafplaats Noorderduin heeft gekregen. ’s Avonds legt de burgemeester een krans bij het oorlogsmonument aan de Linnaeusstraat.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om - net als vorig jaar - op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen. Dag mag van zonsopgang tot zonsondergang. Gebruik de nationale vlag zonder wimpel.

U bent uitgenodigd om op een geschikt moment zelf een bloem of een steentje bij de monumenten neer te leggen om te herdenken.

Bevrijdingsdag: vier de vrijheid thuis

Op 5 mei mag de nationale vlag (ook zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in de top. We hopen dat iedereen in Zandvoort de hele dag de vlag laat wapperen om onze vrijheid te vieren!

De veertien Bevrijdingsfestivals in Nederland presenteren die dag een gezamenlijk digitaal programma van meer dan 200 optredens en activiteiten. U kunt de festivals gratis bezoeken via de livestream op Bevrijdingsfestivals.nl.