ZANDVOORT - Burgemeester Moolenburgh heeft zaterdag een brief geschreven aan alle inwoners van Zandvoort en Bentveld.


Beste inwoners van Zandvoort en Bentveld,

Vandaag richt ik mij tot u met nog meer tegenstrijdige gevoelens dan in mijn vorige brieven. De zon schijnt al enkele weken aan een stuk en de bloemen en planten komen tot bloei. Het is heerlijk om buiten te zijn en van de natuur te genieten, zeker nu de dagen weer langer worden. In deze tijd van het jaar is het logisch dat iedereen graag naar buiten gaat en elkaar opzoekt. Daar komt bij dat het over een paar dagen Koningsdag is en vandaag is de meivakantie voor de meeste kinderen gestart.

Ik hoef u als inwoner van Zandvoort niet te vertellen hoe anders ons dorp er in andere jaren in deze periode uitziet. We zijn van oudsher een enorm gastvrij dorp waarbij we meebewegen met de seizoenen. In de winter is Zandvoort van 17.000 inwoners maar in de zomer heten wij vele bezoekers uit binnen- en buitenland welkom. Het is gezellig in het dorp, de terrassen zijn gevuld en op de stranden is het lekker druk met groepen families en vrienden. Maar dit jaar is het anders; op het moment dat eenieder van ons zich klaarmaakte voor het zomerseizoen, werden we gedwongen onze deuren te sluiten. Vanaf dat moment zijn wij allen door de coronacrisis geraakt.

Ik had u graag een positiever bericht gebracht, maar duidelijk is dat de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden, langer nodig zijn, in ieder geval tot 20 mei. Dat betekent dat de horeca gesloten blijft. Evenementen mogen zelfs tot 1 september niet meer doorgaan. Ik snap maar al te goed dat hiermee nog meer van u wordt gevraagd. We hebben met elkaar nog meer geduld nodig en een nog langere adem. Waar het voor velen van ons al zeer moeilijk was, vragen we u nog langer vol te houden. Ik realiseer me goed wat dat voor alle inwoners en ondernemers van Zandvoort betekent. Gelukkig waren er ook lichtpuntjes. Want de basisschoolleerlingen mogen vanaf 11 mei weer deels naar school en de jeugd krijgt ook meer ruimte om te sporten.

De oproep om niet naar drukke plekken te komen, zoals onze stranden, zal ook tijdens de meivakantie nodig blijven. U mag van mij weten dat de maatregelen die we nemen en de oproep niet met zijn allen naar het strand te komen uit bescherming voor de eigen inwoners, een zeer moeilijke is. Gelukkig zien we wel dat deze maatregelen werken en ik hoop echt van harte dat we snel een versoepeling hierin kunnen aanbrengen. We monitoren de situatie continue en luisteren natuurlijk ook naar de winkeliers die nu klandizie missen door het wegblijven van dagjesmensen.

Ik ben me ervan bewust dat dit iets betekent voor onze bewegingsvrijheid. Maar ook voor de vrijheid om te leven op een manier die we voor onszelf wensen. Alle maatregelen die ingezet worden, moeten leiden tot een situatie waarin we stapje voor stapje weer terug kunnen naar het leven dat we kennen. De impact is enorm en helaas niet altijd goed uit te leggen. Ik hoor en zie natuurlijk de reacties, zowel positief als negatief, op beslissingen die wij noodgedwongen moeten maken. Ik kan u verzekeren dat deze beslissingen altijd weloverwogen zijn en nooit overhaast. In overleg met de politie, de Veiligheidsregio Kennemerland en andere betrokken partijen, maar altijd met het belang van u, inwoners en ondernemers van Zandvoort, voorop!

Maandag is het Koningsdag, een feestdag. Hoewel het een andere Koningsdag wordt dan andere jaren, stel ik voor dat we er alsnog een mooi feest van maken. Weliswaar vanuit huis en op afstand, maar er is met elkaar van alles te doen. Laten we niet bij de pakken neer gaan zitten en vieren wat we kunnen vieren. Om 10 uur zingen we met elkaar het Wilhelmus en om 16 uur heffen we met elkaar het glas tijdens het Nationaal Proostmoment. In de tussentijd is er nog veel meer te doen. Hierover leest u meer op de website van de gemeente. Vergeet niet dat u uw favoriete café of restaurant kan helpen door te proosten met lokale drankjes of lekkernijen. Op scharrie.nl staat een overzicht met restaurants en cafés die nu thuisbezorgen of waar u kunt afhalen.

Ik ben ervan overtuigd dat het toch een mooie feestdag zal gaan worden. Ik hef graag met u het glas aanstaande maandag om 16 uur op de Koning maar ook op onze gezondheid, onze kracht en onze vrijheid.

Uw burgemeester
David Moolenburgh