ZANDVOORT - Burgemeester David Moolenburgh heeft de bewoners van Zandvoort via de website van de gemeente weer een openbrief geschreven,


Beste inwoners,


Het is inmiddels zomer en ik kom net terug van een uitgebreide ronde door het dorp. Het is altijd erg fijn om dan veel mensen te spreken en te horen over het wel en wee van inwoners en ondernemers. Positieve verhalen, maar ook zorgen en zaken die mensen bezighouden.We hebben zeer bewogen maanden achter de rug. De coronamaatregelen zijn inmiddels versoepeld, maar echt helemaal vrij vooruitkijken kunnen we helaas nog niet.


We hebben er met elkaar alles aan gedaan om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ik ben trots als ik kijk naar hoe alle inwoners en ondernemers van Zandvoort en Bentveld zich hiervoor hebben ingezet, zelfs als dit om offers vroeg. Elkaar de ruimte gunnen vraagt om geven en nemen. Inmiddels hebben we de ruimte die we hebben in ons dorp zo goed mogelijk ingericht, om de dagjesmensen en toeristen die we graag zien komen, weer welkom te kunnen heten.

Natuurlijk realiseer ik me dat niet alles vooraf altijd goed kan worden ingeschat en georganiseerd. Het is een kwestie van continue bekijken wat werkt en wat niet. We hebben bijvoorbeeld met de afsluiting van de Haltestraat echt met de ondernemers afwegingen en keuzes moeten maken en nog steeds zien we dat er soms aanpassingen nodig zijn. Zo hebben we deze week besloten dat ook bij slecht weer de straat van donderdag tot zondag in de middag en avond gesloten blijft voor auto’s en fietsers. Het weer laat zich namelijk niet altijd goed voorspellen en kan vaak zomaar omslaan, zeker aan de kust. Daarnaast blijkt het ook veiliger om de straat gesloten te houden bij slecht weer. Zo ontstaat er geen verwarring, vooral niet onder bezoekers aan ons dorp.

Ik ben blij dat de levendigheid in Zandvoort terug is. Soms lijkt het zelfs weer bijna ‘normaal’. Toch kijk ik hier wel met gemengde gevoelens naar. We hebben al een paar mooie stranddagen gehad en we zien dan dat de aantrekkingskracht van Zandvoort – gelukkig- weer heel groot is. Vele strandbezoekers kwamen onze kant op, met de fiets, auto en trein. Dit soort dagen vraagt dit jaar om extra aandacht van heel veel partijen. We houden continue de situatie in de gaten. De NS houdt precies bij hoeveel mensen de trein naar Zandvoort hebben genomen, we tellen het aantal auto’s dat via de twee toegangswegen onze kant op zijn gekomen en de politie houdt de situatie op strand en in het dorp goed in de gaten.

We zagen dat niet alles soepel verliep. Er was op sommige dagen behoorlijk veel overlast van groepen jongeren, vooral door het gebruik van lachgas. Ook zagen we dat bezoekers niet altijd de moeite nemen om hun afval netjes in afvalemmers te gooien. En na afloop van een mooie stranddag hoopten zich grote groepen treinreizigers zich op op het station. Allemaal geen gewenste situaties. Gelukkig hebben we als gemeente direct actie kunnen ondernemen op het gebruik van lachgas. We hebben dit gelijk kunnen verbieden door dit op te nemen in de Plaatselijke verordening. Maar ook de andere zaken pakken we nu op om te zorgen dat het bij een volgende mooie stranddag schoon en veilig blijft in ons dorp. Ook hebben we inmiddels besloten meer handhavers in te zetten op warme dagen. Natuurlijk zijn er geen garanties. Het gedrag van mensen is moeilijk te sturen, zeker in deze tijd waarbij al heel veel van ons gevraagd wordt. Wel hoop ik dat we met elkaar rekening blijven houden, blijven geven en nemen en iedereen de nodige ruimte gunnen.

Ik verheug me op een verdere mooie zomer. Tegelijkertijd weet ik dat er zich dan ook weer andere uitdagingen zullen aandienen. Als burgemeester word ik helaas ook geconfronteerd met de minder mooie kanten van de samenleving. Maar hiernaast zijn er gelukkig heel veel mooie zaken waar ik heel erg blij van word. De wijze waarop Zandvoort om Bas en Baudine en hun personeel ging staan na de brand in hun Beachclub Tien is hartverwarmend. Dat staat wat mij betreft symbool voor de sfeer en veerkracht in ons mooie dorp. Het is een prachtig voorbeeld van waar een klein dorp groot in kan zijn.

Ik wens u allen een mooie zomer in alle gezondheid.

Uw burgemeester,

David Moolenburgh"