ZANDVOORT - Burgemeester David Moolenburgh heeft een brief geschreven aan alle Zandvoorters.Beste inwoners,

Het zijn voor ons allemaal ongekende en moeilijke tijden. Het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus vraagt veel van ons allen. Al ruim twee weken gelden de landelijke maatregelen die nodig zijn om het virus in te dammen. Ik zie dat er steeds meer zorgen ontstaan onder de Zandvoortse ondernemers, maar ook onder alle inwoners van Zandvoort. Heb ik straks als de crisis voorbij is nog een baan? Hoe lang moet ik mijn horecagelegenheid nog gesloten houden en wanneer mogen mijn kinderen weer naar school? Vragen waar we helaas nog geen antwoorden op hebben, ook ik niet, hoe graag ik dat ook zou willen. Niemand weet momenteel hoe de coronacrisis verder zal verlopen.

Wat we gelukkig wel weten is dat er enorm veel betrokkenheid en medeleven in onze gemeenschap te zien is. Ik vind het bewonderingswaardig hoe we elkaar bijstaan en op zoek gaan naar oplossingen. De vrijwilligers die zich inzetten bij de brandweer doen meesterlijk werk. Ze zijn hele dagen op pad om ouderen of andere hulpbehoevenden bij te staan. Bij Pluspunt hebben zich vele extra vrijwilligers gemeld, waaronder ondernemers en ZZP’ers die momenteel gedwongen thuis zitten of geen werk hebben. Maar ook zie ik particulieren die bijvoorbeeld de boodschappen voor buren doen, of net wat vaker een praatje maken met elkaar om de eenzaamheid tegen te gaan. Hoe zwaar het ook voor iedereen is, hier mogen we met elkaar heel erg trots op zijn.

Hiernaast zien we helaas dat het virus niet aan Zandvoort voorbij gaat. Ook in onze gemeenschap worden mensen ziek en enkele inwoners zijn inmiddels met coronaklachten opgenomen in het ziekenhuis. Ik leef enorm mee met iedereen die geveld is door het coronavirus. Maar ook met de directe gezinsleden, die hierdoor ook gedwongen binnen moeten blijven. Natuurlijk is dit niet makkelijk, maar wel heel erg nodig om verspreiding van het virus binnen Zandvoort tegen te gaan.

Zandvoort is een open dorp waar we normaal gesproken heel trots en blij zijn om heel veel mensen te ontvangen. Daarom doet het des te meer pijn dat nu in deze tijd maatregelen genomen zijn, om juist mensen op afstand te houden. Daarvoor geldt: Zandvoort is niet alleen een badplaats, maar ook een woonplaats. Met inwoners die zich terecht zorgen maken wanneer te veel mensen op dit moment onze mooie gemeente bezoeken.

Vorige week hebben we in breder verband gesproken over extra maatregelen die nodig zijn, gericht op de regionale situatie. Dit doen we samen met onze buurgemeenten, georganiseerd binnen de Veiligheidsregio Kennemerland. Zo hebben we afgesproken dat bijvoorbeeld het opbouwen van de strandhuisjes wordt uitgesteld en dat alle openbare faciliteiten op campings, maar ook op de boulevard niet open gaan. Zware en moeilijke maatregelen die ook de hardwerkende ondernemers in Zandvoort treffen. We blijven de komende tijd goed monitoren of deze maatregelen nog steeds voldoende zijn, of nog steeds noodzakelijk zijn.

We hebben waarschijnlijk nog een flinke weg te gaan. En de onzekerheid vraagt veel geduld van ons allen. Morgen zal in een landelijke persconferentie aangekondigd worden wat de stappen worden voor de komende weken en maanden. We zullen u vanuit de gemeente zo veel mogelijk mee nemen in wat deze maatregelen voor ons in Zandvoort betekenen.

Ten slotte wil ik u graag het volgende vragen. Ook onze winkels hebben het zwaar. En sommige horecaondernemers zijn niet open, maar verzorgen wel maaltijden om af te halen. Ik wil dan ook iedereen een verzoek doen om zo veel mogelijk lokaal te kopen, op die manier kunnen wij op een bescheiden manier onze dorpsgenoten ondersteunen.

Ik zou met de volgende boodschap willen afsluiten;
Hou vol en hou elkaar in de gaten, in goede gezondheid!

Uw burgemeester,

David Moolenburgh