ZANDVOORT - Er vielen al meerdere wethouders over het hoofdpijndossier, er volgden rechtszaken, maar nu lijkt er eindelijk een stap in de goede richting te zijn gezet voor de herontwikkeling van het Zandvoortse Watertorenplein. De betrokken partijen, die tot voor kort nog recht tegenover elkaar stonden, hebben de handen ineen weten te slaan en een volgende stap te zetten.


Het Watertorenplein ligt aan de voet van de bekende Zandvoortse watertoren. Al jarenlang zijn verschillende architectenbureaus uit de omgeving bezig met nieuwe ontwerpen voor het plein en de watertoren.

Hoofdpijndossier
Het is een zeer gevoelig dossier, verschillende wethouders verloren er de afgelopen jaren al hun baan door. De laatste was Gerard Kuipers. Zijn partij D66 trok de wethouder terug uit het college van B en W omdat ze niet meer wilde samenwerken met collega-wethouder Joop Berendsen. Dat kwam doordat Berendsen met zijn Ouderen Partij Zandvoort geld had ontvangen voor de verkiezingskas, van iemand die zeer nauw betrokken was bij één van de betrokken planmakers van het Watertorenplein.

De architectenbureaus maakten elkaar ook verwijten, de één zou meer kennis hebben verkregen over het bestemmingsplan en dat leidde weer tot een rechtszaak. De gemeente Zandvoort maakt dinsdag bekend dat de architecten nu gaan samenwerken en gezamenlijk een plan maken voor het gebied. Het parkeergebied wordt omgevormd tot een woongebied. Wat er met de watertoren gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Zandvoort op de schop
Wethouder Gert-Jan Bluijs is blij met de overeenkomst. “Het is positief en de hoogste tijd dat we weer aan de slag gaan. De ontwikkeling van het Watertorenplein draagt in belangrijke mate bij aan een kwaliteitsverbetering en de identiteit van Zandvoort. Het is in het belang van Zandvoort dat we verder kunnen. Met het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst door alle betrokken partijen gaat de gemeente Zandvoort een nieuwe fase in.”

Het Watertorenplein is één van de lokaties die flink zal veranderen de komende jaren. Ook onder meer de boulevards en het Badhuisplein zullen worden heringericht. Maandag werd nog bekend dat Corendon een vijfsterrenhotel gaat bouwen aan het Badhuisplein.