ZANDVOORT - De gemeente wil van de Haltestraat een voetgangersgebied maken waar niet gefietst mag worden. Dit blijkt wettelijk niet haalbaar. De fiets blijft daarom tijdens de zomerafsluiting van het gebied te gast.


In eerdere berichten is gedeeld dat er een plan was om de Haltestraat tijdens de zomerafsluiting een voetgangersgebied te maken waarin niet gefietst mag worden. Fietsers zouden dan moeten afstappen. Omdat dit wettelijk niet geregeld kan worden, wordt de straat tijdens de huidige zomerafsluiting een voetgangersgebied waarin fietsers te gast zijn.

Verkeersbesluit afgewezen

Het plan wat had kunnen leiden tot een volledig fietsvrije Haltestraat, bleek recent niet haalbaar. Bij het aanvragen van een verkeersbesluit, wat dit mogelijk had moeten maken, waren er al veel bezwaren. Daarna is het verkeersbesluit ook afgewezen.

Een voetgangersgebied mag wettelijk alleen gemaakt worden als 1 van 2 voorwaarden gehaald zijn:

1. Een fysieke barrière, zoals een hek, waardoor de fietser is gedwongen om af te stappen.

2. Of, als alternatief, de straat opnieuw inrichten zodat het een voetgangersgebied wordt. Zoals bijvoorbeeld al in de Kerkstraat gedaan is.

Boetes ongeldig, gemeente verantwoordelijk

De beweegbare palen in het wegdek die nu geïnstalleerd worden zijn niet de fysieke barrière die hierboven bedoeld wordt. Ook kan de straat nu nog geen voetgangersgebied worden omdat er nog hoogteverschillen zijn tussen stoepen en straat.

Omdat de Haltestraat dus niet wettelijk als een voetgangersgebied gezien wordt, mag het niet zo behandeld worden. Dat betekent dat er niet gehandhaafd kan worden op fietsers, omdat eventuele boetes die uitgeschreven worden niet rechtsgeldig zijn. Ook betekent het dat bij eventuele ongelukken de gemeente aansprakelijk gesteld kan worden.

Fietser te gast, doet u mee?

We zijn nu aan het kijken naar andere oplossingen. Zo kunnen er borden geplaatst worden met een ‘Fietser te gast’ afbeelding, om fietsers op te roepen om vooral rustig te rijden en ruimte te geven aan de voetgangers. Ook worden er rondom de beweegbare palen verhogingen in het wegdek gemaakt. Zo kunnen fietsers bewust of onbewust het signaal krijgen dat zij hun rijgedrag aanpassen.

De redenen voor het gastvrij maken van de Haltestraat zijn duidelijk. Niet alleen hebben onze lokale ondernemers er veel belang bij, ook helpt het in het verbeteren van de sfeer en levendigheid in het centrum. En daar merkt u als inwoner of ondernemers de positieve gevolgen van.

Wethouder Carree: “Ook met fietsers kan de Haltestraat gastvrij zijn. Dit vraagt wel om positieve inzet en de wil bij iedereen die door de Haltestraat fietst. Daarom doen wij een aanspraak op ieders goede wil en nodigen we uit om samen de zomerafsluiting succesvol te maken.”