ZANDVOORT - Heeft u een ‘Bed & Breakfast’ of verhuurt u uw huis aan toeristen als u zelf op vakantie bent? Vanaf 1 april 2019 is er een meldingsplicht en houdt de gemeente strenger toezicht op de geldende wetgeving.

Nieuwe aanpak
Zandvoort is aantrekkelijk én gastvrij. Men ontvangt bezoekers met open armen! Er zijn regels om een goede balans te behouden tussen wonen, leven en toerisme. Een particulier mag per kalenderjaar zijn of haar woning 120 dagen verhuren aan toeristen. Als verhuurder bent u de hoofdbewoner, u staat ingeschreven bij de gemeente Zandvoort en woont de rest van het jaar zelf in de woning.

Gedragscode
Als verhuurder bent u zelf verantwoordelijk voor uw gasten. U zorgt bijvoorbeeld voor een gedragscode waaraan uw gasten zich moeten houden. Uw buren mogen u er op aanspreken als zij (vaker) hinder ervaren van de verhuur. Als de omwonenden er niet uit komen met verhuurders, kunnen zij de overlast melden bij de gemeente.

Strenger handhaven
Eigenaren van tweede woningen mogen niet verhuren aan toeristen als er niet aan eerdergenoemde regels wordt voldaan. De gemeente gaat hierop strenger handhaven. Bij overtreding van de regels kan er direct een boete worden opgelegd, tot maximaal 20.000 euro.

Lees meer op de pagina Particuliere toeristische verhuur. Op deze pagina vindt u ook een handig schema. In dit schema ziet u of u een melding moet doen of een vergunning nodig heeft.