ZANDVOORT - Een Formule 1 evenement biedt enorme sportieve en economische kansen voor Zandvoort en de regio. Een Dutch Grand Prix in Zandvoort staat garant voor wereldwijde mediaexposure.


Daarom heeft de gemeenteraad van Zandvoort unaniem ingestemd met het voorstel om te investeren in de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort en stelt een budget beschikbaar van maximaal 4.100.000 euro over de periode 2019-2022.

Motie duurzaamheid
Ook heeft de raad een motie duurzaamheid aangenomen. Het circuit streeft ernaar om de duurzaamste F1 race ter wereld te organiseren en de gemeente gaan daar extra op aandringen en bij helpen.

DNA van Zandvoort
Wethouder Ellen Verheij: “Circuit en Zandvoort zijn al 70 jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Formule 1 zit in ons DNA. We kunnen het en we willen het. Van 1952 tot 1985 zijn er spraakmakende wedstrijden gereden met grote namen als Schumacher, Senna en Niki Lauda. Er zijn zoveel inwoners die met warme gevoelens terugdenken aan de Formule 1 races uit die tijd.”

Mobiliteits- en verkeersplan
Het budget dat de raad beschikbaar stelt, is bestemd voor de ontwikkeling en uitvoering van een mobiliteits- en verkeersplan. Door hieraan bij te dragen wil Zandvoort zorgen voor een optimale bereikbaarheid van het evenement en tegelijkertijd samen met partners werken aan structurele oplossingen.

Side-events
Ook worden side-events rondom de Formule 1 mede-bekostigd vanuit dit budget. Hiermee wil de gemeente een grotere spin-off creëren voor Zandvoorters, ondernemers en (sport)verenigingen zodat ook zij optimaal kunnen profiteren.

Dekking
De bijzondere bijdrage wordt bekostigd door onder andere een verhoging van de toeristenbelasting met 75 cent per overnachting. De overige dekking wordt gevonden in de forensenbelasting en een tijdelijke dekking uit de strategische investeringsagenda (SIA).

Zandvoort hoopt met deze stap ook andere partijen te verleiden om een bijdrage te leveren aan deze unieke kans.