ZANDVOORT - Op 25, 26 en 27 augustus 2023 komt de Formule 1 naar Zandvoort. Om ons dorp klaar te maken voor de ontvangst van meer dan 100.000 bezoekers, zullen er een paar dingen anders zijn dan dat u gewend bent. Op grote lijnen is dit vergelijkbaar met hoe het in 2021 en 2022 was. Er zal dus weer een beroep worden gedaan op uw flexibiliteit en aanpassingsvermogen om er ook dit jaar een mooi raceweekend van te maken.

Wij doen ons best om ervoor te zorgen dat uw normale leven zoveel mogelijk door kan blijven gaan. Dit is een prioriteit voor ons college. Daarom hebben zij onlangs een aantal besluiten genomen die de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid van het dorp moeten garanderen.

Hieronder vertellen wij u puntsgewijs wat deze besluiten inhouden. Dit gaat over de onderwerpen bereikbaarheid, parkeren, fietsen, en de openbare ruimte.

Bereikbaarheid

Het tijdelijk afsluiten van diverse wegen in en rond Zandvoort, inclusief (delen van) de toegangswegen. Hier kunt u de genomen verkeersbesluiten met tekeningen bekijken voor een overzicht van alle wegafsluitingen en aangepaste regels. In de weken voor de Formule 1 hoort u via de organisator DGP wat hier de impact van is op u als inwoner.

 • Het afsluiten van spoorwegovergangen in Zandvoort bij de Haltestraat/Vondellaan en bij de van Lennepweg tijdens en vlak voor de racedagen. De spoorwegovergangen zullen daardoor constant gesloten blijven op deze dagen.

Parkeren

Het tijdelijk uitzetten van de bezoekersregelingen (u kunt tijdens de afsluitingsperiode van het dorp – van 24 augustus om 05:00 uur tot 27 augustus om 23:00 - geen bezoekers aanmelden via het ‘Parkstart’ systeem).

 • Het tijdelijk uitzetten van betaald parkeren in heel Zandvoort (waarbij tijdens de bovengenoemde afsluitingsperiode ook de parkeerapparatuur op straat en parkeerapps uitgezet worden).

 • Het tijdelijk onbeschikbaar maken van bepaalde parkeergebieden – waaronder P de Zuid, de Boulevard Barnaard en het Fauvageplein. Twee weken van tevoren wordt de exacte afsluitingsperiode op de parkeerterreinen zelf met borden aangegeven.

 • Het tijdelijk uitzetten van abonnementen voor P de Zuid en de LDC Garage. Abonnementhouders krijgen een tijdelijke parkeervergunning om in heel Zandvoort op straat te parkeren van 23 augustus om 12:00 uur tot 28 augustus om 12:00 uur. Dit geldt niet voor de eigenaren van een gekochte parkeerplek in de LDC Garage: zij kunnen gebruik blijven maken van de garage.

 • Het tijdelijk mogelijk maken om met een strandhuisjes parkeervergunning in heel Zandvoort op straat te parkeren van 15 augustus 00:01 uur tot 2 september 12:00 uur.

 • Tijdelijk geen toestemming verlenen om openbare parkeerplekken te gebruiken voor iets anders dan parkeren van 18 augustus 00:01 uur tot 28 augustus 12:00 uur. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een container.

 • Het tijdelijk instellen van een parkeerverbod voor recreatievoertuigen, zoals campers en caravans, van 19 augustus 2023 tot maandag 28 augustus.

 • Het verplaatsen van de parkeerplek voor de Greenwheels auto van het Stationsplein naar de Zeestraat ter hoogte van nr. 22F van maandag 21 augustus t/m zondag 27 augustus.

Fietsen

 • Het tijdelijk verplichten om (snor)fietsen of scooters enkel te parkeren in de daarvoor bedoelde stallingen.

 • Als een foutief geplaatste fiets of scooter zorgt voor problemen met de veiligheid of bereikbaarheid, mag deze direct verplaatst of verwijderd worden.

Openbare ruimte

Het tijdelijk verbieden van flyeren (het uitdelen van folders, flyers, posters, kaarten, en dergelijk, geschreven of gedrukt). Dit geldt voor zowel promotionele als niet-promotionele teksten en afbeeldingen.

 • Het tijdelijk verbieden van sampling (het uitdelen van voorwerpen, (proef)verpakkingen en andere materialen bedoeld om reclame te maken).

 • Het tijdelijk verbieden van het bij u dragen van drones of andere voorwerpen die als onbemande luchtvaartuigen gebruikt kunnen worden (zoals modelvliegtuigen).

 • Het tijdelijk verbieden om deze drones of andere onbemande luchtvaartuigen in het luchtruim boven Zandvoort te laten vliegen.

 • Het tijdelijk verbieden van glaswerk (inclusief glazen en flesjes) op terrassen in Zandvoort.

 • Het tijdelijk verbieden van de verkoop van alcohol in winkels, supermarkten, en andere locaties waar drank meegenomen kan worden in het centrum van Zandvoort tussen 15:00 uur en 07:00 uur op de donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van het Formule 1 weekend.

Door deze besluiten gaat Zandvoort ook dit jaar weer voor een feestelijk, veilig en bereikbaar raceweekend!