ZANDVOORT - Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en er moet meer geld naar kunst en cultuur. Dat zijn de twee grootste thema's waar de nieuwe politieke partij Queer zich op richt in Zandvoort. Een partij met de eerste transgender-lijsttrekker van Nederland, Jeanine Bouman.

Ze wonen in Amsterdam, maar hebben hun atelier in Zandvoort, het kunstenaarsduo Enno de Vos en Jeanine Bouman. In beide gemeenten doen ze mee met de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Acceptatie transgenders

Queer vindt dat de acceptatie voor transgenders in Nederland maar minimaal is. "Zie jij hier een transgender op straat?", vraagt Jeanine (zelf geboren als Jan), die zichzelf overal 'vrij als een vogel voelt' en maling eraan heeft wat anderen van haar vinden.

Ze denkt dat veel transgenders niet zichzelf durven te zijn, bang voor de reacties van de buitenwereld, ook in Zandvoort. "Laatst in Haarlem liepen we samen en dan horen we ook weer iemand vanuit een vrachtwagen allemaal dingen naar Jeanine roepen", vult Enno aan.

Vanaf de zeventiende verdieping kan Jeanine goed zien wat er ontbreekt in Zandvoort. "Je moet eerst de rotte kiezen aanpakken. Kijk nou hier naar beneden, naar waar ooit het dolfinarium zat. Daar is genoeg plek voor bijvoorbeeld een mooi theater of galerie. De kustlijn was hier voor de Tweede Wereldoorlog zó mooi, met panden in de stijl van de Amsterdamse bioscoop Tuschinski. We moeten proberen het meer allure te geven."

Voorspelling

"We hopen op twee zetels, maar ik denk dat we in de praktijk blij moeten zijn met één", zegt Enno. Mochten ze in Zandvoort verkozen worden en niet in Amsterdam, dan zullen ze waarschijnlijk wel richting de kust moeten verhuizen, maar daar willen ze later pas over nadenken.