ZANDVOORT - Zandvoort krijgt een namenmonument ter nagedachtenis aan de Joodse Zandvoorters die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het is een initiatief van Stichting Joods Monument Zandvoort.

Het namenmonument komt in de plaats van het huidige Joodse monument op de hoek van de Jacob van Heemskerckstraat en de Dr. Joh. G. Mezgerstraat. Het ontwerp verwijst naar de heilige ark van de voormalige synagoge die in 1922-1940 in Zandvoort op dezelfde plek heeft gestaan.

Op het monument komen de namen van de ruim 300 omgekomen Joodse inwoners van Zandvoort die geen eigen graf hebben. De Joodse gemeenschap in Zandvoort bestond rond 1940 uit een kleine 600 personen. Een groot aantal van hen is tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord in concentratiekampen.

Om het monument meer tot zijn recht te laten komen en voor de verkeersveiligheid vervalt in de Dr. Joh. G. Mezgerstraat 1 parkeervak. Hierdoor ontstaat er meer ruimte tussen het monument en de parkeerplaatsen.

De Stichting heeft de bewoners van de omliggende woningen geïnformeerd over de plannen. Zij hebben geen bezwaren geuit.

Huidige monument verhuist
Het huidige monument dat jaren dienst heeft gedaan voor de herdenkingen op 4 mei verhuist naar de algemene begraafplaats van Zandvoort. Het gedenkteken blijft daarmee behouden.