ZANDVOORT - De afgelopen tijd is hard gewerkt om meer goedkope parkeerplaatsen in het dorp te maken. Er moeten meer plekken komen voor de vele toeristen en dagjesmensen. Vorige week is een afspraak gemaakt tussen de gemeente en het circuit. Daardoor mag de gemeente ook de parkeerterreinen van het circuit gebruiken.


De vraag naar meer goedkope parkeerplekken in Noord is daarmee grotendeels opgelost. Al langer vragen mensen om een groot parkeerterrein in Noord voor toeristen en strandbezoekers. Dit kan op het terrein van het circuit. De gemeente en het circuit gaan samenwerken om de parkeerterreinen van het circuit voor iedereen open te stellen.

Bereikbaarheid

Het gaat om Parkeerterreinen A, B, en C, en het parkeerterrein P-Noord (het vroegere zanddepot). Samen levert die veel nieuwe plekken op. Via de hoofdingang van het circuit kun je bij Parking A (1.200 plekken) en Parking B (500 plekken) komen. Via de Burgemeester van Alphenweg kun je bij Parking C (400 plekken) parkeren. Het voormalige zanddepot, nu P-Noord, heeft in het zomerseizoen plek voor 200 auto’s.

Samen vormen deze plekken P-Circuit, een parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 2.300 auto’s in de zomer. Dit is meer dan bijvoorbeeld P de Zuid en de parkeergarage centrum.

Op drukke dagen met veel zon zal het hele terrein gebruikt kunnen worden, behalve als er evenementen op het circuit zijn. Bijvoorbeeld tijdens de opbouw en het raceweekend van de Dutch Grand Prix kan het parkeerterrein niet gebruikt worden. Op rustigere dagen worden eerst alleen Parking C en P-Noord gebruikt.

Meer keuze

Op de borden die de P-route aangeven, zullen deze plekken op het circuit erbij komen. Zo kunnen we nog meer opties bieden aan mensen die een (goedkope) parkeerplek zoeken. De prijzen op P-Circuit zullen vergelijkbaar zijn met die op andere grote parkeerterreinen.

Wethouder Martijn Hendriks is blij met de samenwerking: “Dit is een mooie stap in het zorgen voor meer betaalbare parkeerplekken in Zandvoort. Wij willen zorgen dat onze inwoners genoeg parkeerruimte hebben in de eigen wijk, maar ook dat wij gastvrij en bereikbaar blijven voor toeristen. Daar dragen deze 2.300 parkeerplekken op P-Circuit absoluut aan bij.”

Terrein Gebroeders Paap

Naast de afspraken met het circuit hebben we ook afspraken gemaakt met onderneming Gebroeders Paap om op hun terrein zo’n 400 parkeerplekken mogelijk te maken. Vanwege de locatie zal daar een pendelbus worden ingezet van en naar het centrum. Deze uitbreiding van de parkeergelegenheid wordt eerst voor een jaar als pilot ingezet. Wethouder Hendriks: “Daarna kijken we of dit mogelijk structureel kan worden.”