ZANDVOORT - Het politieteam Kennemerkust vraagt u om oudere familieleden of oudere buren te waarschuwen dat er in uw woonomgeving weer oplichters actief zijn die met 'babbeltrucs' proberen woningen van oudere mensen binnen te komen om geld en/of voorwerpen te stelen.

‘Helaas zijn vaak de oudere bewoners van de dupe van deze oplichters/dieven. Waarschuw uw ouders/oudere buren en praat hierover !!! Laat niemand binnen die u niet kent of niet verwacht!’

Babbeltrucs

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen aan en gebruiken een slimme smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

Hoe?

Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer, medewerker van de woningbouw, reparateur of anders om zichzelf of een ander de woning in te praten. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur, maar bijvoorbeeld ook bij pinautomaten.

Behendige smoezen

‘Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. Hun verhaal lijkt geloofwaardig en zij wekken daarmee uw vertrouwen. De politie is alert op deze vorm van diefstal.’

Altijd melding doen

Is er een vermoeden of aanwijzing dat er sprake is van een babbeltruc bij u zelf of de buren, bel dan direct de politie via het alarmnummer 112.
Blijf aan de telefoon en geef alle bijzonderheden door. Hoe ziet de persoon er uit, hoe verplaatst deze zich, is hij of zij alleen of met meerderen, wat is de looprichting enzovoort. Verbreek de verbinding niet tot gezegd wordt dat de politie in de buurt is.

Meer informatie

Meer informatie over babbeltrucs en het voorkomen ervan is te vinden op internet via de politiewebsite: www.politie.nl