ZANDVOORT - De gemeenteraad heeft afgelopen dinsdag het Duurzaamheidsfonds ingesteld. Het fonds is bedoeld om duurzaamheid in de gemeente Zandvoort te versnellen.


Met het Duurzaamheidsfonds wordt een aantal zaken mogelijk:
- Huiseigenaren of huurders kunnen tegen een lage rente geld lenen voor woningisolatie, zonnepanelen en groendaken. Een soortgelijke lening komt ook beschikbaar voor bedrijven, verenigingen en instellingen.
- Er komt geld beschikbaar voor goede ideeën of plannen van Zandvoorters om duurzaamheid vooruit te helpen.
- De eigen gebouwen van de gemeente maakt de gemeente energiezuiniger. Met deze investeringen wordt flink op de energierekening bespaard.
- De gemeente doet mee in de regionale ontwikkelingsmaatschappij ROM InWest waardoor ook Zandvoortse bedrijven een aanvraag kunnen indienen.

Verkoop Eneco-aandelen

De gemeenteraad heeft al sinds 2018 de wens om een duurzaamheidsfonds op te richten. Dit fonds wordt gevuld met de opbrengsten van de verkoop van de Eneco-aandelen. In 2020 heeft de gemeente Zandvoort haar aandelen verkocht, maar de opbrengst daarvan bleek flink hoger te zijn dan vooraf gedacht. De helft van het bedrag is gebruikt voor het coronagherstelfonds en de andere helft dus voor het duurzaamheidsfonds.

Ook in de toekomst

Meer dan de helft van het fonds wordt revolverend ingezet. Dit betekent dat uitgeleend geld na verloop van tijd weer terugkomt en beschikbaar is voor nieuwe leningen. Zo profiteert Zandvoort ook in toekomst van het duurzaamheidsfonds.