ZANDVOORT - Woningen in Zandvoort die verhuurd worden aan toeristen moeten verplicht een registratienummer hebben. De nieuwe registratieplicht geldt voor particuliere vakantieverhuur en bed & breakfasts waarbij de gehele of een gedeelte van de woning wordt verhuurd. Deze regels zijn er om een goede balans tussen wonen, leven en toeristische verhuur te houden.

Het aanvragen van een registratienummer verloopt via het landelijke registratiesysteem voor toeristische verhuur. Dit nummer vermeldt u in al uw verhuuradvertenties, zoals op Airbnb of Booking.com. Vanaf 1 juli kan de gemeente een boete opleggen voor het niet hebben van het registratienummer.

Ander systeem

Het registratiesysteem komt voort uit een nieuwe landelijke wet. Dit nieuwe systeem is anders dan het meldingssysteem dat sinds 2019 in Zandvoort geldt. Bewoners die zich hiervoor hebben aangemeld dienen zich opnieuw te registreren.

Elke verhuurde nacht registreren

Naast het invoeren van een registratienummer gaat de gemeente eind dit jaar ook werken met een nachtenteller. Dat betekent dat na de invoering hiervan voor particuliere vakantieverhuur verplicht is om elke verhuurde nacht te registreren. Dit gebeurt in een speciaal daarvoor ontwikkeld systeem.

Controle

Naast het registratienummer zijn er meer regels voor de toeristische verhuur. De gemeente controleert op naleving van deze regels. Als u zich hier niet aan houdt, riskeert u een boete. Deze kan oplopen tot vele duizenden euro’s.