ZANDVOORT - De gemeenten Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede, Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen en de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland hebben op 18 februari 2020 een aantal verkeersbesluiten genomen.


Deze verkeersbesluiten waarborgen de bereikbaarheid en veiligheid van het Dutch Grand Prix evenement, de naburige camping, het duingebied en de evenementen in het centrum van Zandvoort. De verkeersbesluiten gaan ook over het afsluiten van 7 spoorwegovergangen op de route Amsterdam-Zandvoort.

Reeks aan praktische maatregelen
De verkeersbesluiten zorgen er praktisch voor dat een aantal wegen in de regio Zandvoort richting het circuit worden afgesloten, de hoeveelheid toegestaan verkeer op bepaalde wegen wordt beperkt, sommige gebieden vrijgemaakt worden voor parkeerplaatsen en toegang alleen met een doorlaatbewijs mogelijk is. Dat laatste is ook bedoeld om het dagelijkse leven van de bewoners en ondernemers zo min mogelijk in de weg te zitten. De organisatie van de Formule 1-race Dutch Grand Prix (DGP) heeft rondom het circuit Zandvoort een ringenstructuur uitgewerkt. Binnen de ringenstructuur is per ring bepaald welke gebruikers toegang hebben tot het gebied.

Aantal fietspaden, overwegen en wegen afgesloten
Voor fietsers en brommers worden sommige wegen eenrichtingsverkeer gemaakt met een parkeerverbod voor auto’s. Om het duin rond het circuit te beschermen, wordt het gebied ten zuiden van de Zeeweg volledig afgesloten voor voetgangers en voertuigen. Zo worden toeschouwers voorkomen en is er een calamiteitenroute.

Doordat het aantal treinen wordt verhoogd naar 12 treinen per uur (12 treinen heen en 12 treinen terug) worden 7 overwegen afgesloten voor de continuïteit van het treinverkeer en de veiligheid van het wegverkeer. In het centrum van Zandvoort is in de week vooruitlopend op het evenement sprake van een aantal afsluitingen.

Maatregelen voor een beperkte periode
De afsluitingen en het systeem van doorlaatbewijzen gelden van vrijdag 1 mei 2020 00.01 uur tot en met zondag 3 mei 2020 23.59 uur.

Verkeersbesluiten op basis van een mobiliteitsplan
De verkeersbesluiten zijn genomen op basis van een mobiliteitsplan van DGP. Dit plan gaat in op de bereikbaarheid van het circuit, de gemeente Zandvoort en de buurgemeenten, in aanloop naar en gedurende het evenement. Bij het opstellen van dit plan zijn spoor- en wegbeheerders, brandweer en politie uitvoerig betrokken geweest. De onderliggende notitie en tekeningen ter onderbouwing van de gemaakte afwegingen en achterliggende visie zijn te vinden onder documenten op de projectpagina Formule 1 terug naar Zandvoort (Mobiliteitsplan).