ZANDVOORT - In de eerste week van het 'strengere' Airbnb-beleid van de gemeente Zandvoort hebben zich 122 inwoners aangemeld die hun woning via Airbnb willen verhuren of als Bed & Breakfast willen aanbieden. Sinds 1 april zijn de regels voor toeristische verhuur van woningen in de gemeente aangescherpt.

De gemeente voert een wat strenger beleid, omdat huiseigenaren nogal eens een loopje namen met de verhuurregels. Ook het toezicht vanuit de gemeente was beperkt, waardoor er nogal wat woningen werden opgekocht en uitsluitend voor toeristische verhuur werden gebruikt. En dat nam ook de nodige overlast in de buurten met zich mee.

Nieuwe regels
Na lang beraad met de gemeenteraad kon wethouder Ellen Verheij-de Haas het beleid rondom Airbnb toch aanscherpen. Ze wilde aanvankelijk het aantal dagen terugbrengen van hondertwintig naar zestig, maar daar was geen steun voor.

Nieuwe regels zijn onder meer dat Zandvoorters zich éénmalig moeten registreren bij de gemeente als ze hun woning willen gebruiken voor toeristische verhuur, hij of zij ingeschreven moet staan bij de gemeente en hij of zij ook echt de hoofdbewoner moet zijn van het pand. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete verwachten. Ook zet Zandvoort vanaf 1 april extra handhavers in om excessen tegen te gaan.