ZANDVOORT - Sinds woensdag 10 mei 2023 kan het nieuwe toilet en de douche in het roestkleurige gebouw op Boulevard Barnaart worden gebruikt.


De opening van deze sanitaire unit betekent een uitbreiding van het aantal openbare toiletten in Zandvoort. Dit helpt mee om overlast van wildplassen en het illegaal legen van chemische toiletten te voorkomen.

Zelfreinigend

De installatie van de sanitaire unit heeft wat vertraging opgelopen bij het aansluiten op de riolering. Nu is de ruimte met daarin een toilet, urinoirs, doucheruimte en watertappunt klaar voor gebruik. De unit is voor alle bezoekers toegankelijk. Strandgangers, watersporters en ook gasten van de naastgelegen camperparkeerplaats. Er is in de unit ook een stortplek voor chemische toiletten aanwezig.

Elk toilet bestaat eigenlijk uit 2 toiletten die verwisselen na elk gebruik: binnen 20 seconden staat er weer een nieuw toilet. Elke bezoeker heeft zo een schoon en droog toilet. Het is een zelfreinigend systeem, waardoor het minder vaak schoongemaakt hoeft te worden.

Betaling

De urinoirs en het watertappunt zijn gratis. Voor het gebruik van het toilet en de doucheruimte betaalt de gebruiker. Betaling kan, vanwege de hygiëne en veiligheid, niet met muntgeld maar alleen digitaal. Er kunnen diverse (internationale) betalingsmogelijkheden gebruikt worden. Naast pinpassen en creditcard (Visa, Mastercard), kan er ook betaald worden met betaalapps op de mobiele telefoon of smartwatch.

Eerste wc-rol

Wethouder Martijn Hendriks heeft de sanitaire unit vandaag feestelijk geopend. Hiervoor is voor deze ene keer geen lint, maar de eerste wc-rol doorgeknipt. Hendriks: "Ik begreep dat de toiletten, sinds enkele dagen in werking, al ruim 150 keer gebruikt zijn. Dit toont nog maar eens aan dat de behoefte er zeker is.”