ZANDVOORT - Zandvoort heeft een speelplek erbij! Die is er gekomen op initiatief van twee moeders uit de buurt. De speeltoestellen zijn zo uitgekozen dat kinderen met en zonder beperking er samen kunnen spelen.


“Ik ben nu wel een beetje misselijk!” Giechelend laat Tristan zich van het ronddraaiende speelapparaat vallen. Hij is door een stofwisselingsziekte gebonden aan een rolstoel. Regelmatig hadden hij en zijn oudere broer Florijn het idee dat zij niet meekonden met de buurtkinderen, vertelt moeder Nicole. Daarom zijn de jongens vandaag zo blij dat de buurt een mooi speelterrein rijker is - dat ook voor hen toegankelijk is.

Betrokken moeders
Afgelopen vrijdag werden de speeltoestellen op het plein van de Oranje Nassauschool feestelijk geopend door wethouder Berendsen. Hij werd geholpen door een aantal buurtkinderen, die vol enthousiasme de doeken van het grote klim-, klauter- en draai-geheel trokken. In zijn toespraak roemde Berendsen de inzet van de betrokken moeders uit de buurt: “Jullie hebben mij weliswaar wat grijze haren bezorgd, maar zonder jullie vasthoudendheid en doorzettingsvermogen was dit er niet geweest,” sprak hij initiatiefneemsters Rentia Visser en Tamara Vossen toe.

Hartje voor Djonna
Extra bijzonder is dat de kinderen ook inspraak hadden in het proces. De leverancier ontwierp drie voorstellen, waar de kinderen uit mochten kiezen. “Ik heb eigenlijk voor een soort schommel gekozen,” vertelt Zohra, “maar dit is ook erg leuk. Ik vind vooral het draaiding super!” Welk cijfer ze het zou geven? “Een honderd!” roept ze enthousiast. Haar vriendinnetje Britt knikt: “Het is erg leuk! Ik vind vooral het hartje voor mijn zusje Djonna erg mooi. Ik weet zeker dat zij dit ook ontzettend mooi had gevonden.”

Djonna is een meisje uit de buurt dat op veel te jonge leeftijd overleden is aan een spierziekte. De initiatiefneemsters wilden iets doen om haar te herdenken, wat uiteindelijk gelukt is in de vorm van een tegel met een hartje erop aan de rand van de speelplek. Djonna’s moeder is ontroerd door het gebaar: “Mijn dochters zeiden nog, dan is ze er altijd een beetje bij als we hier spelen.”

Speelplek voor iedereen
Ook initiatiefneemster Rentia is blij met het eindresultaat, ondanks de hobbels die er tijdens het buurtparticipatie-traject genomen moesten worden: “Wij wilden meer saamhorigheid en verbinding in de buurt. Het is fijn dat de gemeente hierin zo met ons meedacht en bereid was in oplossingen te denken. Dankzij de samenwerking tussen de buurtbewoners, de Oranje Nassauschool en gemeente is dit tot stand gekomen.”

Wethouder Berendsen beaamt dit: “Ik juich het toe als buurtbewoners met plannen en ideeën naar ons toekomen om hun buurt te verrijken. Dat mag wat ons betreft zeker vaker gebeuren! Ik heb er alle vertrouwen in dat de buurtbewoners er hun best voor gaan doen om deze speelplek zo mooi te houden en te voorkomen dat het een hangplek voor jongeren wordt. Het is een speelplek voor alle buurtkinderen, van alle scholen, met of zonder fysieke handicap - en dat moet het vooral blijven!”

Openingstijden
De speelplek bevindt zich op het terrein van de Oranje Nassauschool aan de Lijsterstraat, maar is voor iedereen toegankelijk: het hek van de school blijft tot 19.00 uur open, ook in de weekenden.