ZANDVOORT - Gemeente Zandvoort en 12 strandpaviljoens werken samen om wegwerpplastic te weren van de terrassen. Op deze manier leveren deze horecaondernemers een bijdrage aan een schoon strand en aan bewustwording bij bezoekers.


Op 7 juli 2022 ondertekenden ze de verklaring wegwerpplastic vrij te zijn, in bijzijn van wethouder Lars Carree (toerisme, economie en duurzaamheid) en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. In totaal zetten 19 Zandvoortse horecaondernemers zich in voor een plasticvrij terras.

Wegwerpplastics dat makkelijk wegwaait, zoals koekjesverpakkingen, melkcupjes, honingstaafjes en sausbakjes, worden vanaf nu niet meer gebruikt op hun terrassen.

Europese richtlijn

De komende jaren vallen steeds meer plastic verpakkingen onder de Europese SUP-richtlijn. Zo zijn plastic rietjes, bestek en de plastic wegwerp koffiebekers al verboden sinds 2021, en zullen horecazaken vanaf 2023 geld moeten vragen voor wegwerpverpakkingen en verplicht worden herbruikbare alternatieven aan te bieden. Door geen wegwerpplastic op hun terras te gebruiken, gaan deze Zandvoortse ondernemers een stap verder dan de richtlijn voorschrijft.

U herkent de strandpaviljoens die meedoen aan het keurmerk, een blauw plastic bordje. Dit bordje is gemaakt door stichting Juttersgeluk met geraapt plastic van het strand.