ZANDVOORT - Op de dag vóór Koningsdag vindt jaarlijks de traditionele Lintjesregen plaats. Ter gelegenheid daarvan zijn dit jaar 2 Zandvoorters Koninklijk onderscheiden, Jan Willem van den Bout en Jacques Overpelt. Burgemeester David Moolenburgh reikte vrijdag 26 april de lintjes uit.


Jan Willem van den Bout en Jacques Overpelt zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Willem van den Bout

Jan Willem van den Bout is sinds juli 2001 – al bijna 23 jaar - vrijwilliger bij de KNRM Zandvoort. Hij is begonnen als aankomend opstapper. 3 jaar later, in 2004, werd hij plaatsvervangend schipper. Nog eens 2 jaar later, in 2006, werd hij schipper van het reddingsstation Zandvoort. Die functie vervult hij tot op heden met heel veel toewijding. Tot eind juli vorig jaar heeft hij aan maar liefst 397 acties meegedaan. Hierbij zijn 168 mensen en 1 dier veilig aan de wal geholpen. Jan Willem is niet alleen zeer vaardig aan boord, maar is daarnaast de drijvende kracht op het station. Naast schipper is hij ook de stationsmanager en betrokken bij alles en iedereen in het bootshuis en daarbuiten.

Jan Willem is ook al ruim 4 jaar lid van Stichting Onderling Hulpbetoon Zandvoort. Hij zet zich daar geheel belangeloos in voor minder bedeelde inwoners van Zandvoort. Zo is hij betrokken bij een caravan-project zodat kansarme gezinnen ook op vakantie kunnen. Ook heeft Jan Willem zich onder andere beziggehouden met gratis zwemlessen voor nieuwkomers in onze gemeente.

Jacques Overpelt

Jacques Overpelt is sinds het begin van de jaren ’70 actief als vrijwilliger binnen de St. Agathaparochie. Hij is daarmee – op enkele koorleden na – één van de langst actieve vrijwilligers van onze katholieke kerk. Jacques begon dit vrijwilligerswerk bij de werkgroep Missie Ontwikkeling Vrede (M.O.V.). Vanuit deze werkgroep wordt heel veel mooi werk gedaan voor Zandvoorters die in ontwikkelingslanden zijn gaan wonen en daar hulp bieden.

Sinds 2010 maakt Jacques Overpelt ook deel uit van de Diaconale Werkgroep St. Agathaparochie. Aan het einde van z’n werkzame leven en tijdens zijn pensionering kreeg dit een steeds grotere rol. Het is voor Jacques een vaste waarde om er voor te zorgen dat mensen die echt nood hebben, worden geholpen. Ook mensen die buiten alle georganiseerde vangnetten vallen.