ZANDVOORT - Onderstaand weer een lijstje met lopende zaken en informatie over de viering van 4 & 5 mei in Zandvoort

- Eind van deze week ontvangen inwoners die een tijdelijke parkeervergunning kunnen aanvragen hierover een brief.
- Vandaag is er een bericht op onze site gepubliceerd over de start opknappen Entreegebied. Hier is ook een fotowedstrijd aan gekoppeld. Meer informatie staat hier: Start opknappen Entree Zandvoort - Zandvoort
- De eerste gemeentelijke F1-nieuwsbrief is verschenen en hier te lezen: Formule 1 nieuwsbrief (mailchi.mp)
- Aanstaande vrijdag komt de derde podcast uit de serie ‘De Coronawandelingen’ online. Gast is dit keer Jan Lammers.

4 mei en 5 mei in Zandvoort
Dodenherdenking en Bevrijdingsdag verlopen dit jaar vanwege de coronamaatregelen anders dan normaal. Dit jaar maken we 4 en 5 mei vanuit huis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. Er is een programma samengesteld zodat iedereen van huis uit kan meedoen. Hang de vlag uit, neem stilte in acht, zing mee, kijk tv en spreek over vrijheid. Hierbij een aantal suggesties om thuis stil te staan bij de herdenking op 4 mei en de bevrijding op 5 mei.

Dodenherdenking 4 mei

2 minuten stilte
Om 20.00 uur staan we in heel Nederland stil bij de oorlogsslachtoffers. We herdenken dan iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen of vermoord, of is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

Ter nagedachtenis, zonder publiek, legt burgemeester David Moolenburgh ’s middags een krans bij het Joods monument dat nu een eigen plek op de Algemene begraafplaats Noorderduin heeft gekregen. ’s Avonds legt de burgemeester een krans bij het oorlogsmonument aan de Linnaeusstraat.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Iedereen wordt uitgenodigd om op een geschikt moment zelf een bloem of een steentje bij de monumenten neer te
leggen om te herdenken.

Vier de vrijheid thuis op 5 mei
Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. We hopen dat iedereen in Zandvoort de hele dag de vlag laat wapperen.
De veertien Bevrijdingsfestivals bieden op 5 mei een gezamenlijk online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten. Iedereen kan de festivals gratis bezoeken via een livestream op Bevrijdingsfestivals.nl.