ZANDVOORT - Een gezellig gedekte ontbijttafel, gekleurde kussens op de grond en een mooie grote stoel. De bibliotheek was er klaar voor en de kinderen hadden er bij binnenkomst ook al duidelijk zin in. Wethouder Gert-Jan Bluijs las woensdagmorgen, als start voor de Nationale Voorleesdagen, voor uit het prentenboek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. Dat bleek een goede keuze voor dit voorleesfeestje.


De Nationale Voorleesdagen worden van 25 januari tot en met 4 februari gehouden. Voorlezen is belangrijk voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Het is goed voor de taalontwikkeling en de woordenschat, maar voorlezen is vooral ook erg leuk. Gelukkig bleek het bij de kinderen die vanmorgen in de bibliotheek aanwezig waren wel goed te zitten. De wethouder vroeg de kinderen of ze thuis wel eens worden voorgelezen. Meerdere kinderen gaven als antwoord dat hun vader of moeder inderdaad kon lezen. En dat er zelfs weleens 2 boekjes voorgelezen werden.

Nog een keer

Ook deze ochtend bleek 1 boekje nog niet voldoende. Nadat het verhaal van Maximiliaan was verteld, en de plaatjes goed waren bekeken, werd er geroepen om meer. Sommige kinderen wilden hetzelfde verhaal nog een keer. Uiteindelijk werd met hulp van de medewerkster van de bibliotheek toch een ander boek gekozen: ‘Boer Boris en bakkertje Bas’. Toevallig weer een boek met een verhaal over een feest.

Na het voorlezen gaf Gert-Jan Bluijs de kinderen nog als tip om met papa en mama naar de bibliotheek te gaan en dan altijd minstens 2 boekjes uit te kiezen. Zelf leest de wethouder graag voor aan zijn kleinkinderen. De boeken van Babar de Olifant en Peppa Big zijn dan favoriet. Al verzint hij daarbij vaak zelf andere woorden en verhalen. “Maar de kinderen leren snel, als ze het doorhebben, word ik weleens gecorrigeerd”, vertelt Bluijs.

Voor iedereen

Omdat (voor)lezen zo goed is, vindt de wethouder het belangrijk dat de bibliotheek voor iedereen is. Voor jeugd tot 18 jaar is een lidmaatschap van de bibliotheek gratis. Komt u in aanmerking voor een ZandvoortPas, dan is ook het abonnement voor volwassenen gratis.