ZANDVOORT - Maandag gingen vrijwilligers en mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking het strand van Zandvoort op om te gaan jutten. Het doel is om mensen voor wie een 'gewone' baan (nog) niet zo heel gewoon is, de Noordzeestranden van Sluis tot en met Delfzijl schoon te laten jutten. Tegelijkertijd steken de deelnemers iets op over een duurzame toekomst. Wethouder Toonen heette de deelnemers welkom in strandpaviljoen Thalassa.

Tijdens Expeditie Juttersgeluk gaan mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Suzanne Klaassen van Juttersgeluk: "Door zelf het strand schoon te maken, brengen we het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving. Strandjutten is een mooie manier om samen aan een duurzame toekomst te werken. Het strand plasticvrij maken is een zinvolle dagbesteding die mensen zelfvertrouwen en meer eigen waarde geeft. Meedoen is belangrijk, juist voor mensen die moeite hebben om mee te komen in de maatschappij.”

Wethouder Toonen onderstreept het belang van het onder de aandacht brengen van de plastic soep: "De plastic soep in zeeën en oceanen is een van de vele vormen van milieuverontreiniging. Wij hebben de wereld maar voor eventjes geleend gekregen van onze voorouders en moeten die weer doorgeven aan degenen die na ons komen."

Verder benadrukte de wethouder in zijn speech nog eens hoe belangrijk het is om afval te scheiden en niets buiten op straat  weg te gooien. En om natuurlijk op het strand je eigen rommel op te ruimen.

Voordat de jutters het strand op gingen wenste wethouder Toonen ze een hele prettige middag toe en drukte de deelnemers op het hart om niet alleen te jutten, maar vooral ook te genieten van het prachtige strand, de zee en elkaar.