ZANDVOORT - Een groep Zandvoortse strandpaviljoenhouders heeft een brandbrief gestuurd aan de gemeente met kritische vragen over het mobiliteitsplan rondom de Formule 1-race in mei. Ze vrezen dat hun strandtenten te slecht bereikbaar zullen zijn voor 'gewone' badgasten en een enkeling heeft zelfs in de plannen moeten zien dat zijn strandtent plaats moet maken voor een fietsenstalling.


Dat laatste geldt voor de eigenaar van paviljoen Anjuma. In maart bouwt hij zijn zaak weer op, maar in het mobiliteitsplan is zijn zaak veranderd in een groen vlak. En groen betekent in dit geval 'fietsenstalling'. "En bij nog twee andere strandpaviljoens is hetzelfde aan de hand", zegt hij. Hij hoopt dat het een foutje is van de ontwerpers en dat de tekeningen nog aangepast gaan worden.

De stallingen, die plaats moeten bieden aan duizenden fietsen, roepen nog meer vragen op bij de paviljoenhouders. Ze willen van de gemeente en Dutch Grand Prix weten wanneer ze worden geplaatst en wat dat betekent voor de bereikbaarheid van hun paviljoens.

Ook vrezen ze dat door alle afsluitingen en bijvoorbeeld het verbod op taxi's, dat strandgasten weg zullen blijven begin mei. Ze hadden dat graag allemaal willen bespreken met de planmakers, maar voelen zich nu, zonder overleg, niet serieus genomen.

Inspraak nog mogelijk
Een woordvoerder van de gemeente Zandvoort laat weten dat het mobiliteitsplan nog niet definitief is en dat het 'een plan in wording' is. De vergunningen moeten nog vergeven worden.

Maandag 13 januari zullen bewoners, ondernemers en andere betrokkenen een toelichting krijgen op de plannen. Die liggen tot en met 17 januari ter inzage op het gemeentehuis. "Dus iedereen kan er nog op inspreken", aldus de woordvoerder. Dus ook de strandtenteigenaren.