ZANDVOORT - Begin dit jaar heb ik (Dinie Hes Baars) van Dagbeweging Meerstate ViVa zorggroep contact gezocht met het Nationaal Ouderenfonds of er mogelijkheden zijn voor een uitstapje voor alle cliënten van de afdeling.

Dagbeweging Meerstate heeft cliënten met leeftijden vanaf 40 jaar, wij werken met de somatische doelgroep de "zwaardere" cliënten met een N.A.H. niet aangeboren hersenletsel. D.w.z. cliënten die bijvoorbeeld ten gevolge van een val , ongeval, herseninfarct/hersenbloeding(C.V.A.) halfzijdig verlamd zijn, afasie (helemaal niet of moeilijk kunnen praten of uiten) hebben. Ook de ziekte van Parkinson en spierziektes als A.L.S., M.S, Ataxie o.a..

Onze cliënten zijn mensen zoals u en ik die het nieuws nog op de voet volgen, nog waarde hechten aan een goed gesprek, gerespecteerd en gezien willen worden ook al zijn ze lichamelijk behoorlijk beperkt en zitten in een (elektrische) rolstoel, kunnen alleen lopen met een hulpmiddel, kunnen niet praten, maar wel luisteren of zien. Hebben progressieve ziektes waarbij een toekomstperspectief er niet of nog nauwelijks is, maar wel kunnen genieten van de mooie momenten die het leven hen nog biedt.

Veelal bezoeken ze onze Dagbeweging voor een zinvolle daginvulling maar ook ter ontlasting van de vaak al overbelaste mantelzorger.

Na veel bellen en mailen kwam de samenwerking tot stand om voor deze groep van 30 cliënten in de maand augustus van een dagje van Zandvoort aan zee te kunnen genieten. Het vrijwilligersvervoer werd ingeschakeld en daar op 23 augustus gingen alle cliënten met heel veel zin op naar Zandvoort aan Zee!We werden fantastisch ontvangen door de werknemers van het Ouderenfonds in de strandtent Thalassa met koffie en verse appeltaart met slagroom.

Daarna waren er genoeg vrijwilligers om de cliënten één voor één op speciale Strandrolstoelen met dikke banden over het strand te duwen. Sommige cliënten wilden even met de voeten in het water, andere gewoon even de golven voelen. Voor sommige cliënten was het wel 25 jaar geleden dat ze voor het laatst de zee gezien hadden.

Tussen de middag kregen we een heerlijke lunch; soep, broodje kroket, broodje gezond en als toetje een advocaatje met slagroom.

In de middag konden de cliënten die dit wilde nogmaals een ritje in de strandrolstoel maken. Woorden als " het lijkt wel een droom" en "of ik echt op vakantie ben", "Wat heb ik dit gemist", "heerlijk even een lekker dagje eruit", "wat worden we verwend!" een greep uit alle positieve reacties.

Het was een prachtige zonnige dag, de cliënten gingen moe maar zeer voldaan weer richting huis.

De samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds, Vrijwilligersvervoer en Dagbeweging Meerstate verliep vlekkeloos en wat hebben we allemaal genoten.