ZANDVOORT - Op 17 februari is de boekpresentatie om 16:00 uur in het Zandvoorts Museum. Stefan de Groot geeft eerst een rondleiding door het museum, daarna is de boekpresentatie. toegang: gratis (de museumkaart is zeer welkom).

Zandvoorts Museum
Swaluëstraat 1
2042 KA Zandvoort


De tentoonstelling ‘We gaan naar Zandvoort!’ een digitale reis van verleden naar heden’ trekt een record aantal bezoekers in het Zandvoorts Museum in Zandvoort. Dit boek geeft een goed beeld van deze tentoonstelling, die werd samengesteld door gastcurator Stefan de Groot. De tentoonstelling is te zien tot en met 10 maart 2019.

Het verhaal
Het boek verhaalt in woord en beeld de reis van Amsterdam naar Zandvoort met de tram vroeger en met de trein nu. Bij elke tramhalte en station wordt stilgestaan bij de historie. Wanneer de eerste trein van Amsterdam naar Zandvoort reed via de Oude Lijn (de oudste spoorlijn van Nederland) en wanneer de eerste tram vanaf het Spui in Amsterdam vertrok. Eenmaal in Zandvoort aangekomen vertelt De Groot de geschiedenis van Zandvoort van de afgelopen honderd jaar en doet hij verslag van de opkomst en teloorgang van de ooit zo mondaine badplaats.

Schilderijen
Het verhaal is een tijdsprong tussen verleden en heden. Het boek is rijk geïllustreerd met 8 schilderijen die De Groot van de reis maakte. Hiervoor deed hij research om de afbeeldingen historisch verantwoord te maken. De schilderijen zijn allemaal geschilderd op de iPad in een realistische stijl. Het Panorama Zandvoort laat het strand en de boulevard zien van 1926. Een tijd dat het strand voor iedereen toegankelijk werd en de badmode frivoler werd.