ZANDVOORT - Directeur Jan Romme is geschrokken van de ongevallen tijdens het NK Scootmobiel gisteren, waarbij een deelnemer een gebroken heup heeft opgelopen. Volgens de directeur waren de deelnemende ouderen dit jaar 'bloedfanatiek', maar wist niet iedere deelnemer precies hoe een scootmobiel werkte: "Het is een ondoenlijke taak om iedereen te keuren."

Onervaren deelnemers in combinatie met een scherpe bocht was het recept voor uit de bocht vliegende ouderen. "De ouderen waren bloedfanatiek", aldus directeur Jan Romme. Het was niet de eerste keer dat hij het NK Scootmobiel organiseerde, maar zo hard had hij de ouderen nog nooit zien gaan. "Dit keer waren ze van tevoren getraind.

"Daarnaast bleken dus een aantal mensen bij te zitten die het niet gewend waren om op zo'n elektrische rolstoel te rijden. De hendel die op fietssturen de rem is, zorgt er bij een scootmobiel juist voor dat het karretje sneller gaat. Dat wist niet iedere racer, wat zorgde voor een lichte paniek: voornamelijk bij de scherpte bocht.

Gebroken heup
"Toen we dat merkten, hebben we het parcours stilgelegd en de maximale snelheid van zeventien kilometer per uur begrenst naar negen kilometer per uur", legt Romme uit. Voor één deelnemer waren die maatregelen echter al te laat. Die moest met een gebroken heup op een brancard worden gehezen.

"Daar schrokken wij zo ontzettend van", vertelt de directeur, maar geeft vervolgens toe dat deze deelnemer - de oudste - eigenlijk niet mee had mogen doen met de race. "Hij is ontzettend broos en had al van alles gebroken. Zijn kinderen waren erbij om het te begeleiden en hebben het hem sterk afgeraden mee te doen, maar hij vond het zo leuk", aldus Romme.

Op de brancard kon de broze man volgens Romme nog wel lachen. "Ik heb het in ieder geval meegemaakt", schijnt hij volgens de directeur te hebben gezegd.

Scootmobielbewijs
De directeur noemt het een 'ondoenlijke taak' om iedereen te keuren of hij of zij wel een scootmobiel weet te besturen. Dat is volgens hem een taak van de teamleiders. "Zij hebben moeten tekenen dat zij in staat zijn een scootmobiel te rijden", vertelt Romme, maar niet iedereen nam die regel erg serieus. Ze wilden gewoon meedoen.

Volgend jaar zal de scherpe bocht sowieso niet meer terugkomen en blijft de maximale snelheid op negen kilometer per uur liggen. "Dan is het net alsof je naar schildpadden zit te kijken, maar dat kan zelfs ook leuk zijn."