ZANDVOORT - Het circuit van Zandvoort heeft tot en met 31 maart de tijd gekregen om de plannen rond te krijgen die de Formule 1 naar de badplaats moeten halen. De spanning stijgt in het dorp.

Aan het einde van deze maand wil de organisatie van de Formule 1 weten of het circuit het financieel en praktisch kan behappen om het racecircus naar de badplaats te halen.

Bij 'Pole Position', de winkel die alles verkoopt wat met autoraces te maken heeft, is de spanning merkbaar.

Zwijgen is goud?
"31 maart komt eraan en je merkt dat steeds meer mensen in de winkel erover praten of ernaar vragen", vertelt medewerker Patrick. "Niemand weet het, ze vertellen niets en ik heb van insiders gehoord dat dat meestal een goed teken is. Dus daar houden we ons maar aan vast", aldus eigenaar Ferry. "Het zou mooi zijn als Zandvoort zo weer internationaal op de kaart wordt gezet."

Voor Patrick zou een droom uitkomen als de Formule 1 naar Zandvoort zou komen. Hij werkt ook op het circuit als baanofficial. Hij heeft al bij heel wat internationale circuits langs de baan gestaan en hoopt dat straks ook bij een mogelijke Formule 1-race in Zandvoort te kunnen doen. "Daar hoop ik wel op, daar gaan we voor."

In de winkel zijn ook de argumenten van de tegenstanders bekend. "Of je de race nou hier houdt of ergens anders, de competitie gaat gewoon door. Dus het probleem van de uitstoot blijft hetzelfde", vertelt Ferry.

Monsterfiles
En die monsterfiles, daar haalt Patrick zijn schouders voor op. "Dat is bij heel veel races, kijk naar Spa, Monaco of in Hongarije." De situatie op en rond het circuit van Hongarije lijkt volgens Patrick ook wel op die in Zandvoort. "De Formule 1 weet zich op dat soort circuits, waar het wat ouder is en minder ruimte is, prima aan te passen. Hij komt er, ik weet het zeker."