BLOEMENDAAL - Op 25 juni 2021 is het precies 100 jaar geleden dat de Zeeweg werd geopend.


De Zeeweg was de eerste vierbaans autoweg in Europa en werd aangelegd naar het voorbeeld van een Amerikaanse Parkway, zodat bezoekers op weg naar zee al van het unieke duinlandschap konden genieten. Samen met de gemeente Bloemendaal, provincie Noord-Holland en inwoners besteedt Stichting Ons Bloemendaal uitgebreid aandacht aan dit gedenkwaardige jubileum.

Echter, een recent ongeluk op de Zeeweg waar helaas 2 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn, werpt een schaduw over de festiviteiten. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Op 25 juni staan wij op gepaste wijze stil bij dit tragische ongeval.

Programma 25 juni
Op 25 juni reikt de voorzitter van Ons Bloemendaal het boek uit dat de stichting uitbrengt over de Zeeweg. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en burgemeester Elbert Roest nemen op het bordes van het gemeentehuis de eerste exemplaren in ontvangst. Aansluitend is er een besloten seminar over de geschiedenis en toekomst van de Zeeweg. Vanaf 25 juni tot half augustus is ook de tentoonstelling ‘Parkway naar de kust-100 jaar Zeeweg’ in het gemeentehuis te bewonderen. Deze tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van leerlingen van het Kennemer Lyceum uit Haarlem en studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Klassieke 'pre-war' auto's
Ter ere van het jubileum rijden op 25 juni leden van de Dutch Vintage Sports Car Club over de Zeeweg en Boulevard Barnaart met ‘pre-war’ klassieke auto’s, waaronder de Knox 1910 en Hispano Suiza H6C 1924. Vanaf 13.15 uur tot 14.30 uur zijn de auto’s te bezichtigen voor het gemeentehuis, waar ook klassieke fietsen opgesteld staan. Daarna volgt een rit met de klassieke auto's door Bloemendaal. Het Nationaal Park Kennemerland organiseert in het weekend van 26 juni excursies naar de watertoren van Overveen aan het begin van de Zeeweg.

100 jaar Zeeweg
Gedurende het hele strandseizoen 2021 wordt langs de Zeeweg met vlaggen aandacht gevestigd op het 100-jarig bestaan van de Zeeweg. Bij de Reddingsbrigade Bloemendaal staat een grote verlichte 100 en hangen de '100 jaar Zeeweg-vlaggen', net als bij vele strandpaviljoens.

Kijk voor het volledige programma van alle activiteiten op bloemendaal.nl/100jaarzeeweg.