ZANDVOORT - Khalid Choukoud en Frank Futselaar starten tijdens de Zandvoort Circuit Run op pole position. De twee topatleten hebben de beste papieren om de hoofdafstand van 12 kilometer te winnen op zondag 27 maart. Als het startsein op groen springt, rennen zij als eerste richting de scherpe Tarzanbocht. Bij de vrouwen zijn in de pitstraat de ogen gericht op Ruth van der Meijden en Lotte Krause.

Khalid Choukoud en Frank Futselaar zijn momenteel de snelste Nederlandse wegatleten. De 35-jarige Choukoud liep recent in Manchester een persoonlijk record op de 10 km in 28.36 minuten en reisde afgelopen zomer af naar Tokio voor zijn eerste Olympische marathon. De nationaal kampioen op de marathon maakte al eens furore in Zandvoort. In 2011 werd hij als tweede afgevlagd in 35.59 minuten de zesde tijd allertijden gelopen bij de Zandvoort Circuit Run.

Futselaar liep net als Choukoud de Olympische limiet op de marathon, maar reisde niet af naar Tokio omdat hij niet bij de beste drie Nederlandse atleten zat. De 30-jarige atleet, met een persoonlijk record van 29.20 minuten op de 10 km, heeft zijn vizier nu al gericht op de Olympische marathon van 2024 in Parijs. Futselaar was afgelopen weekend al in vorm tijdens een 10 km in Berlijn: 29.21 minuten. In dezelfde race liep Filmon Tesfu naar 29.00 minuten en meldt zich hiermee ook nadrukkelijk voor het podium in Zandvoort.

Op de startlijst staan naast Choukoud, Futselaar en Tesfu de volgende namen: Ronald Schröer, Gianluca Assorgia, Tom Hoogeboom en Edwin Sjerps. Als er na het 4-kilometerlange circuit positie is gekozen, lopen de atleten 4-kilometer in zuidelijke richting over het strand. De eindsprint zal vervolgens in het centrum van Zandvoort worden ingezet, en worden bepaald voor de eretribune op het CM.com Circuit Zandvoort.

Bij de vrouwen wordt het een gevecht tussen de nationaal kampioen marathon en 3.000 meter indoor: Ruth van der Meijden tegen Lotte Krause. Van der Meijden raakte het snelle asfalt al eens aan in 2011, toen ze vierde werd op de 12 kilometer (43.07 minuten). De 37-jarige loopster liep haar snelste tijd op de 10 kilometer in Schoorl in 2017: 33.17 minuten. Afgelopen oktober werd ze nog nationaal kampioen marathon tijdens de TCS Amsterdam Marathon. Krause werd onlangs nog nationaal indoorkampioen op de 3.000 meter. In datzelfde weekend pakte de TDR-atlete ook de bronzen medaille op de 1.500 meter. Afgelopen zomer verbrak ze bij het NK 10 km in Hem haar persoonlijk record: 34.09 minuten.

Andere kanshebbers op eremetaal zijn: Ineke Koldam, Lysanne Wilkens, Marcella Herzog en Eva van Zoonen.

Inschrijven nog mogelijk

De inschrijving van de Zandvoort Circuit Run is verlengd t/m zondag 20 maart. Alle geïnteresseerde lopers krijgen nog een week de kans om zich in te schrijven voor deze 13e editie op Circuit Zandvoort. Inschrijven kan via www.zandvoortcircuitrun.nl