BLOEMENDAAL - Op 26 juni jl. heeft een groep van 20 cursisten van de natuurgidsenopleiding van het IVN Zuid-Kennemerland het gidsendiploma behaald. De cursus, die ruim anderhalf jaar duurde, moest na het uitbreken van de COVID-19-pandemie fors worden aangepast: Lessen via Zoom, online begeleiding en uitvoering van opdrachten alleen of met zijn tweeën in het veld. Niet ideaal maar uiteindelijk bleek het te doen.

Eén van de opdrachten tijdens de cursus was het ontwikkelen van een nieuwe wandelroute voor de IVN routes-app. Deze routes-app bestaat al langer en bevat een verzameling van zo’n 350 wandel-, fiets- en kanoroutes in Nederland. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en de Apple Store. De routes zijn via de IVN-website te bekijken en kunnen worden gedownload op de mobiele telefoon voor offline gebruik.
Met behulp van de app kun je de route volgen. Maar er is meer: De routes bevatten “points of interest” waarbij zowel tekst, beeld als geluid worden ingezet. Je hebt dus als het ware altijd je eigen gids bij de hand.

Voor de regio Zuid-Kennemerland is een mooie verzameling routes te downloaden. Sinds kort is daar een prachtige wandelroute aan toegevoegd. Drie vers opgeleide natuurgidsen, Juno Rouwenhorst, Koos Possel en Gerard van Dijk, hebben tijdens hun opleiding deze nieuwe route ontwikkeld. Het betreft een wandelroute van 5,3 kilometer binnen het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Start- en eindpunt van de route is het parkeerterrein van Parnassia (ingang Zeeweg Bloemendaal). Grofweg slingert de route zich rond het Vogelmeer en voert door de duinen en langs het strand. Desgewenst kan de route worden ingekort. Bijzonder aan deze route is de enorme variatie qua landschap, cultuur, flora, fauna en niet te vergeten de bijbehorende historie. De route is het hele jaar geschikt om te lopen. Voor iedereen is er voldoende te zien: van schitterende vergezichten vanaf duintoppen (verrekijker mee!) tot het strand, van oude aardappelakkertjes tot Natura 2000, van rozenstruiken tot mos, van vogeltelpost tot vogelkijkhut, van lagen in het zand tot archeologie en van aardgasleiding tot strandpaal. Ook bijzondere waarnemingen en ontmoetingen zijn met een beetje geluk mogelijk: orchideeën, gentiaantjes, parnassia en bitterling, zonnende zandhagedissen en ontmoetingen met vossen, Schotse hooglanders of konikpaarden.

Tijdens de route ontdek je van alles over het gebied waarin je loopt. Deze route is i.v.m. de steile en soms mulle zandpaden vooral geschikt voor de actieve wandelaar. Net als bij een aantal andere app-routes kan veel informatie zowel gelezen als beluisterd worden en wordt de informatie ondersteund door foto’s. De wandelroute kan via de IVN Routes-app gedownload worden op een mobiele telefoon en kan vanaf de IVN Routes-website worden geprint (PDF).

Ronald Cassee, coördinator Publiciteit/PR IVN Zuid-Kennemerland, i.s.m. Juno Rouwenhorst, Koos Possel en Gerard van Dijk.