ZANDVOORT – Woensdag opende burgemeester David Moolenburgh de nieuwe winkel x atelier van Juttersgeluk in de Kerkstraat van Zandvoort. Het pand biedt met het upcycle atelier niet alleen waardevol werk aan de vrijwillige medewerkers van Juttersgeluk, maar geeft ook volop ruimte aan het uitdragen van hun missie: de noodzaak van een schoon strand en deze met een nog groter publiek delen.

Het pand aan de Kerkstraat is multifunctioneel ingericht. Natuurlijk zijn alle circulaire producten van 100% beach trash te bewonderen en te koop. Daarnaast worden met infographics in een educatief gedeelte het nut, de noodzaak èn het effect van het werk van Juttersgeluk duidelijk gemaakt. Het achterste deel van de winkel x atelier is ingericht als sociaal upcycle atelier, waar van maandag t/m vrijdag de vrijwillige medewerkers van Juttersgeluk de van gejutte materialen gemaakte producten vervaardigen.

David Moolenburgh: "Als dé badplaats van de Randstad is het belangrijk dat we levendigheid in balans houden met de leefbaarheid. Dat moeten we met elkaar doen. Juttersgeluk laat op inspirerende wijze zien hoe dat kan door hier in de Kerkstraat de thema's duurzaamheid, zorg & welzijn, toerisme & economie met elkaar te verbinden. Daar zijn we heel blij mee."

Al sinds 2016 actief in Zandvoort
Juttersgeluk is al sinds 2016 actief in Zandvoort. Inmiddels bestaat de 'jut community' uit ruim 40 vrijwillige medewerkers. Dagelijks gaan zij het strand op om plastic te rapen.. Van het recyclebare plastic worden nieuwe producten gemaakt. Zo kunnen mensen hun talenten ontwikkelen en (her)ontdekken. Hun zelfredzaamheid en eigenwaarde groeien, waardoor ze de toekomst met meer vertrouwen tegemoet kunnen zien.

Waardevolle leer- en werkplaats
In 2022 opende Juttersgeluk de deuren van een werkplaats op de circulaire hotspot van Spaarnelanden in Zandvoort-Noord, waar de gejutte materialen worden voorbereid op een nieuw bestaan. In 2023 kwam daar de Jut- en Recycle unit op het strand bij, naast de Haven van Zandvoort. Een vaste uitvalsbasis voor alle jutactiviteiten en een plek van inspiratie voor alle strandbezoekers. Op steenworp afstand daarvan is daar nu dus leer- en werkplaats nr. 3, de Juttersgeluk winkel x atelier.