De aanleiding voor de verbouwing is de komst van een nieuwe reddingboot in 2026. Om dit schip – samen met de in 2024 ontvangen nieuwe bootwagen en Challenger (tractor) – veilig en efficiënt te kunnen huisvesten, is het boothuis over de volledige breedte met vier meter verlengd. De werkzaamheden begonnen een jaar geleden en zijn voorspoedig verlopen.
"Het is geweldig dat de heer Houbolt dit voor ons mogelijk heeft gemaakt," aldus schipper Jan Willem van den Bout. "Straks kunnen we de nieuwe boot in een veilige en passende omgeving stallen en is deze door de glazen roldeur ook goed zichtbaar. Het aangezicht van ons boothuis is daarmee enorm verbeterd. Dankzij deze uitbreiding zijn we klaar voor de toekomst."
Officiële opening
De heer Houbolt, een gepassioneerd waterliefhebber en sinds 1968 Redder aan de wal van de KNRM, maakte enkele jaren geleden kennis met de bemanning van reddingstation Zandvoort. "Ik was onder de indruk van hun bevlogenheid en inzet," vertelt hij. "De KNRM is al mijn hele leven een geruststellende aanwezigheid op zee. Daarom steun ik ze graag – nu dat kan. Het is fantastisch om te zien wat er met het boothuis is bereikt. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar is vooral ook functioneel en toekomstbestendig".
Met trots en dankbaarheid
De KNRM Zandvoort kijkt met trots en dankbaarheid terug op dit bijzondere project. Het vernieuwde boothuis vormt een belangrijke stap in het waarborgen van snelle en veilige reddingsacties op zee – nu en in de toekomst.
Al 200 jaar reddingwerk vanuit Zandvoort
De roeireddingboot werd bemand door sterke roeiers. Meestal vissers die met storm thuis waren. Het materieel was voor die tijd modern, maar vergeleken met nu erg primitief. In 1937 verdronken twee roeiredders tijdens een oefentocht. Toch werden er gedurfde reddingen mee verricht onder slechte weersomstandigheden. Inmiddels is het reddingstation Zandvoort voorzien van alle reddingmiddelen die nodig zijn voor hulpverleningen op zee, op het strand en in het duin.
KNRM Zandvoort
Reddingstation Zandvoort heeft 26 vrijwilligers, waaronder een schipper en drie plaatsvervangend schippers, die elk moment opgeroepen kunnen worden om te helpen bij een reddingsactie. Dit zijn er gemiddeld zo'n 30 per jaar. Zij oefenen elke zaterdagochtend en zijn maandagavond aanwezig voor het nodige onderhoud. De plaatselijke commissie bestaat uit vijf leden die de organisatie rondom het reddingstation faciliteren.